Buraczki na ciepło do obiadu
Podsmażane buraki na ciepło to pyszny i wartościowy dodatek do obiadu. Bardzo proste do przygotowania. W szybkiej wersji można sięgnąć po gotowane buraki ze sklepu, pakowane hermetycznie. Jednak najbardziej aromatyczne są upieczone w piekarniku. Polecam podawać z mięsem i ziemniakami.
Składniki na ok. 650 ml:
- 500 g buraków
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego (masła lub oleju rzepakowego)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
- sól, pieprz
- ok. 1 łyżeczki cukru (opcjonalnie, ja nie dodaję)
Sposób przygotowania:
- Buraki upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości bez obierania. (Polecam wersję w piekarniku. Przepis znajduje się tutaj: "Pieczone buraki").
- Buraki obrać, najlepiej jeszcze lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
- Chłodne zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. (Można również na małych).
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle (lub oleju), aż się zeszkli.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starte buraki, sól, pieprz i ocet. Wymieszać i chwilę podsmażyć, aby całość zrobiła się ciepła. Na końcu wmieszać śmietanę i ewentualnie cukier do smaku.
- Podawać od razu na ciepło.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 650 ml, ok. 7 porcji |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 42688
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.