Surówka z pomidorów i cebuli
Surówka ze świeżych, soczystych i aromatycznych pomidorów z drobno posiekaną cebulą to szybki dodatek właściwie do każdego dania. Jest lekka, zdrowa, prosta i smaczna. Pasuje na śniadanie, obiad, kolację oraz na przekąskę. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy pomidory są jędrne i nie puściły za dużo soku.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 5 średniej wielkości pomidorów (np. malinowych)
- 1 mała, czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, czarny pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, trochę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Pomidory umyć, osuszyć, przeciąć na pół, wyciąć szypułki i pokroić w kostkę.
- Pomidory przełożyć do miski. Wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Dodać cebulę z dressingiem i delikatnie wymieszać. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
- Surówkę podawać najlepiej od razu nie schłodzoną, czyli o temperaturze pokojowej.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 17882
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.