Ćwikła
Ćwikła, czyli buraki z chrzanem. Idealny dodatek do wędlin, mięs i jajek lub też do obiadu jako surówka. Nie powinno jej zabraknąć na świątecznym stole zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc.
Składniki na ok. 800 ml:
- 750 g buraków
- ok. 100 g korzenia chrzanu (waga po obraniu) lub chrzanu ze słoika*
- sok z 1 cytryny
- ok. 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Buraki upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości bez obierania. (Polecam wersję w piekarniku. Przepis znajduje się tutaj: "Pieczone buraki").
- Buraki obrać, najlepiej jeszcze lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
- Chłodne zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. (Można zetrzeć również na drobno lub pokroić nożem na małe kawałki, jak wolicie).
- Obrany korzeń chrzanu zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ok. ½ chrzanu przełożyć na sitko wyłożone gazą i przelać ok. ½ szklanki wrzątku. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie dobrze odcisnąć. (Jeśli lubicie bardzo ostrą ćwikłę, to można chrzanu nie parzyć). Chrzan przełożyć do miski z burakami. Dodać resztę chrzanu i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i wymieszać. (Chrzan ze słoika już jest gotowy. Przekładamy go do buraków i dodajemy cytrynę i cukier).
- Ćwikłę najlepiej schłodzić przez kilka godzin lub noc. Następnie schłodzoną spróbować i ewentualnie doprawić.
- Przechowywać w słoiku w lodówce do 1- 2 tygodni. Można ją również zapasteryzować i wtedy przechowywać dłużej.
Uwaga:
* Decydując się na chrzan ze słoika, proszę wybrać taki słoiczek, który ma w składzie jak najwięcej chrzanu i jak najmniej dodatkowych składników, bez konserwantów oraz nie zawiera w składzie śmietany.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 800 ml |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 32190
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.