Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem

Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem

Surówka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. Same kiszone buraki są intensywne w smaku, ale po połączeniu ich z jabłkiem i przysmażoną cebulą, otrzymamy pyszną sałatkę. Natka pietruszki i ziarna słonecznika wzbogacają jej smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego.

Składniki na ok. 750 ml:

  • 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
  • 1 duże jabłko
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce oliwy. Odstawić na bok.
  3. Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
  4. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć do buraków również na tarce o grubych oczkach.
  5. Do buraków z jabłkiem dodać cebulę, słonecznik, natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 750 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JOLA · 1 lat temu
    Ta surówka to dla mnie wielkie odkrycie! Jest obłędna w smaku, nawet dla mnie choć za surówkami delikatnie ujmując nie przepadam. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Elegancko właśnie zlewam zakwas buraczany, zawsze robiłam barszczyk czerwony,ale wypróbuję ten przepis na surówkę.Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Nareszcie super przepis na buraki z zakwasu. Nigdy nie umiałam ich tak przyprawic żeby mi smakowały. Te są po prostu obłędne! Rewelacyjny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Bardzo smaczna. Dodałam selera naciowego, a zamiast natki dałam lubczyk. Cebulka surowa od dymki. Buraki z zakwasu miałam mocno czosnkowe, tak że wyszła dość ostra. Fajny pomysł na wykorzystanie buraków z zakwasu, na pewno jeszcze nie raz zrobię. Tylko muszę zacząć grubej kroić buraki, bo nieźle się namęczyłam, żeby zetrzeć na tarce te plasterki ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jaro · 3 lat temu
      Polecam przystawkę do maszynki do miesa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Czy można ja zawekować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 3 lat temu
      Podbijam! Mam dużo buraków z zakwasu, czy można je dać do słoików?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        Niestety nie wiem. Pewnie takie, niepotraktowane ciepłem przy wekowaniu są najzdrowsze ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    Sałatka przepyszna 😃 przepis wspaniały 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Sól absolutnie tu niepotrzebna, bo buraki z zakwasu są słone. Za to jeśli buraki są mniej slodkie to warto do tej salatki dodać trochę miodu. Całość pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania MK · 4 lat temu
    Czy tą surówkę po przygotowaniu trzeba od razu zjeść, czy może poczekać w lodówce dzień-dwa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Podstawą tej sałatki jest dobrze (smacznie) ukiszony burak. Podoba mi się pomysł na minimalistyczną, lekką potrawę z polskich składników. Mi osobiście lepiej smakuje bez jabłka, ze świeżą cebulą cukrową (nie poddaną żadnej obróbce termicznej). Wersja z przepisuj też jest jednak dobra, dużo dają tu uprażone ziarna słonecznika, zarówno dla smaku jak i tekstury całego dania.