Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem


Surówka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. Same kiszone buraki są intensywne w smaku, ale po połączeniu ich z jabłkiem i przysmażoną cebulą, otrzymamy pyszną sałatkę. Natka pietruszki i ziarna słonecznika wzbogacają jej smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego.
Składniki na ok. 750 ml:
- 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
- 1 duże jabłko
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Pozostawić do ostygnięcia.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce oliwy. Odstawić na bok.
- Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć do buraków również na tarce o grubych oczkach.
- Do buraków z jabłkiem dodać cebulę, słonecznik, natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 750 ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.