Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem

13 Komentarzy
Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem

Surówka przygotowana z buraków pozostałych po ukiszeniu zakwasu buraczanego. Same kiszone buraki są intensywne w smaku, ale po połączeniu ich z jabłkiem i przysmażoną cebulą, otrzymamy pyszną sałatkę. Natka pietruszki i ziarna słonecznika wzbogacają jej smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego.

Składniki na ok. 750 ml:

  • 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
  • 1 duże jabłko
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce oliwy. Odstawić na bok.
  3. Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
  4. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć do buraków również na tarce o grubych oczkach.
  5. Do buraków z jabłkiem dodać cebulę, słonecznik, natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 750 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Surówka z kiszonych buraków z jabłkiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.