Szybka i łatwa do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Pyszna, zdrowa, lekka i soczysta. Idealny dodatek do obiadu, dań z grilla lub jako lekka przekąska. Jest gotowa od razu po przygotowaniu.
Składniki na ok. 4 porcje:
½ kapusty pekińskiej (ok. 400- 500g)
1 średnie jabłko
1 średnia marchewka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz i szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską opłukać z wierzchu, osuszyć ściereczką, oderwać uszkodzone/brzydkie, zewnętrze liści i drobno poszatkować w poprzek. (Głąb i najgrubsze części liści od głąba odciąć). Poszatkowaną kapustę przełożyć do miski.
Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
Dodać sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, jogurt, majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wymieszać.
Surówka jest od razu gotowa do podania. Najlepiej podawać ją świeżą, ale można również przechować w lodówce.