Kluski śląskie
- Szczegóły
Ocena użytkowników: 5 / 5






Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.
Składniki:
- ziemniaki (dowolna ilość, z 1kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
- mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka.
- W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.
- Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
- Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
- W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam przepis, udane wyszły jak na pierwszy raz jestem w szoku że tak przepyszne mi wyszły. Tylko trochę mało soli dałam do wody ale tak wszystko wyśmienite. Jak ktoś będzie robił niech pamięta żeby długo nie gotować w wodzie ponieważ kluski się rozpadają momentalnie. Smacznego (ok)
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis idealny, ziemniaki musza być zimne , można zrobic tez z tych co zostały z poprzedniego dnia z obiadu... wtedy wychodzą najlepsze. Żadne jajko nie jest potrzebne , mąka ziemniaczana to klej jajko sprawi, ze kluski będą twardsze.. czyli jak kopytka..
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis, kluski wyszły przepyszne!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja robiłam pierwszy raz, jajko dodałam, porcja ziemniaków chyba potrójna... Gumowe, kleiste, extra 👍
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis świetny.... Kluski idealne.... rodzina zachwycona.....
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszny sosik! Najlepszy przepis ever! 😀 dzięki za przepis!
- {"set":null,"list":{"2":3,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja dodaje zawsze 1 jajko i zawsze kluski wychodzą :)
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":2,"4":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja chcialam zeby wlasnie wyszly gumowe a one bardziej takie jak ziemniaki. Nie rozlecialy sie ale brak bylo tego smaku i gumowatosci co znam. Aha i dodalam jajko bo tak wszyscy radzili. Moze nastepnym razem dodam wiecej maki i bez jajka, wtedy uzyskam te kleistosc?
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.na Śląsku jajko dodać to wstyd, tak robią tylko bardzo kiepskie kucharki... Chcesz mieć pyszne, gumowe, to bez jajka :)
- {"set":null,"list":{"2":9,"4":3,"3":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co to za mięsko? Super wygląda. Można przepis?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a jajko i mąka pszenna odpada bo tak robię od dawna
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodalam jeszcze cale jajko i jak chcialam wyciągnąć z wody rozlecialo sie wszystko. Co moglam zrobić nie tak?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie potrzebnie dodałaś jajko :)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1,"7":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę że nie ugotowalas zaraz po uformowaniu klusek Powinny być odrazu ugotowane po ich zrobieniu. Kluski i kopytka tak mają
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.to źle myślisz. Sekret tkwi w tym, by dobrze ostygły i odparowały. U mnie się zawsze robiło kilka godzin po ugotowaniu i zawsze wychodziły super.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeszcze dodam ze jak ziemniaki sa wodniste to z nastepnej cwiartki odejmuje jeszcze okolo polowy i dodaje extra maki kartoflanej
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wcale nie prawda. Robiłam zawsze z jajkiem. Część ciasta lub uforowanych kukek zostawiłam też czasem w lodówce do ugotowania następnego dnia. Były tak samo smaczne. Trzeba je tylko na nakryc ściereczką lub pokrywką, żeby nie obeschły.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.od mojej kolezanki Slazaczki wiem, ze kluski slaskie robi sie wylacznie ze "starych ziemniakow". Jesli sa robione z mlodych to nic z tego nie bedzie. To , zanim podala mi recepte, powiedziala mi najpierw. Oczywiscie bez jajka!!!
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A mnie wyszły z młodych i były pyszne 😃
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.po co dodajecie jajko? Po co wam przepis jesli sami go nie przestrzegacie. Takie sa skutki niestety
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodaje się tylko żółtko.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis wyszły pyszne ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi sie cale rozleciały niczym puree..... :(
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszly super !!! dzięki za przepis ;)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis. Dziękuję:)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobry u nas w doma kluski robi się tak jak wyżej w przepisie ale dodaje się jeszcze po rozrobieniu ciasta z mąką ziemniaczana całe jajko i wielkości kciuka plaster masła.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis. Robiłam pierwszy raz i wyszły pyszne :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zawsze dodaję jeszcze jajko :D (hi)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak dodawałam jajko to mi się rozlatywały... Jak są odpowiednie proporcje tzn ziemniaki do mąki to ciasto nie ma prawa się rozlatywać... Bez jaja zawsze idealne wychodzą
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mało mnie cholera nie wzięła, zanim żona podpowiedziała o jajku. Trzy razy gotowałam ziemniaki i za każdym razem ciasto się rozsypywało. Piszcie poprawne przepisy!
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":1,"5":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tradycyjne kluski śląskie są bez jaj.
- {"set":null,"list":{"2":6,"3":3,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakie znowu jajko. Nigdy.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(nod) Po prostu po dodaniu jajka kluski będą twarde dlatego najlepiej jak podano w przepisie.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kiedyś też robiłam kluski śląskie bez jajka, ale odkąd spróbowałam je dodawać, to teraz tylko takie robię. Ciasto jest duzo lepsze jeśli dodamy do niego jajko. Nigdy też nie dodaję odłożonych ziemniaków. Co dom to inny przepis :)
- {"set":null,"list":{"2":4,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się