Kluski śląskie

Kluski śląskie

Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Składniki:

  • ziemniaki najlepiej typu C, sypkie o dużej zawartości skrobi (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
  • mąka ziemniaczana, skrobia ziemniaczana lub kukurydziana

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków do dużej miski lub garnka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Dokładnie wyrównać powierzchnię ziemniaków. Ziemniaki należy podzielić na 4 ćwiartki. Jedną ćwiartkę ziemniaków wyciągnąć z garnka.

3

  1. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej lub skrobi, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki.

4

  1. Całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
  2. Z ciasta formować kulki (o śr. ok. 3,5 cm), lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.

5

  1. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić (orientacyjnie 2 łyżeczki soli na 3 litry wody). Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 minut na małej mocy palnika. (Woda powinna tylko delikatnie mrugać. Za wysoka temperatura może spowodować, że kluski wyjdą poszarpane, albo się rozlecą). Wyciągać łyżką cedzakową.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

z 1 kg ziemniaków ok. 40 klusek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kluski śląskie Kluski śląskie Kluski śląskie
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 miesięcy temu
    Bez jajka nigdy nie robiłam klusek,zawsze dodaję jedno.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      oj · 5 miesięcy temu
      Bez jajek lepsze, bardziej miękkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorotka · 2 lat temu
    Polecam przepis, udane wyszły jak na pierwszy raz jestem w szoku że tak przepyszne mi wyszły. Tylko trochę mało soli dałam do wody ale tak wszystko wyśmienite. Jak ktoś będzie robił niech pamięta żeby długo nie gotować w wodzie ponieważ kluski się rozpadają momentalnie. Smacznego (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 3 lat temu
    Przepis idealny, ziemniaki musza być zimne , można zrobic tez z tych co zostały z poprzedniego dnia z obiadu... wtedy wychodzą najlepsze. Żadne jajko nie jest potrzebne , mąka ziemniaczana to klej jajko sprawi, ze kluski będą twardsze.. czyli jak kopytka..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Świetny przepis, kluski wyszły przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    A ja robiłam pierwszy raz, jajko dodałam, porcja ziemniaków chyba potrójna... Gumowe, kleiste, extra 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Przepis świetny.... Kluski idealne.... rodzina zachwycona.....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Pyszny sosik! Najlepszy przepis ever! 😀 dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    A ja dodaje zawsze 1 jajko i zawsze kluski wychodzą :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lulka · 4 lat temu
    Ja chcialam zeby wlasnie wyszly gumowe a one bardziej takie jak ziemniaki. Nie rozlecialy sie ale brak bylo tego smaku i gumowatosci co znam. Aha i dodalam jajko bo tak wszyscy radzili. Moze nastepnym razem dodam wiecej maki i bez jajka, wtedy uzyskam te kleistosc?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mariusz · 4 lat temu
      na Śląsku jajko dodać to wstyd, tak robią tylko bardzo kiepskie kucharki... Chcesz mieć pyszne, gumowe, to bez jajka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Co to za mięsko? Super wygląda. Można przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alek · 4 lat temu
    a jajko i mąka pszenna odpada bo tak robię od dawna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 4 lat temu
    Dodalam jeszcze cale jajko i jak chcialam wyciągnąć z wody rozlecialo sie wszystko. Co moglam zrobić nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 4 lat temu
      Nie potrzebnie dodałaś jajko :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Celina · 4 lat temu
      Myślę że nie ugotowalas zaraz po uformowaniu klusek Powinny być odrazu ugotowane po ich zrobieniu. Kluski i kopytka tak mają
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Maiusz · 4 lat temu
        to źle myślisz. Sekret tkwi w tym, by dobrze ostygły i odparowały. U mnie się zawsze robiło kilka godzin po ugotowaniu i zawsze wychodziły super.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Isabella · 3 lat temu
        Jeszcze dodam ze jak ziemniaki sa wodniste to z nastepnej cwiartki odejmuje jeszcze okolo polowy i dodaje extra maki kartoflanej
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Lusia Pe · 3 lat temu
        Wcale nie prawda. Robiłam zawsze z jajkiem. Część ciasta lub uforowanych kukek zostawiłam też czasem w lodówce do ugotowania następnego dnia. Były tak samo smaczne. Trzeba je tylko na nakryc ściereczką lub pokrywką, żeby nie obeschły.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grzegorz · 4 lat temu
      od mojej kolezanki Slazaczki wiem, ze kluski slaskie robi sie wylacznie ze "starych ziemniakow". Jesli sa robione z mlodych to nic z tego nie bedzie. To , zanim podala mi recepte, powiedziala mi najpierw. Oczywiscie bez jajka!!!
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 4 lat temu
        A mnie wyszły z młodych i były pyszne 😃
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      po co dodajecie jajko? Po co wam przepis jesli sami go nie przestrzegacie. Takie sa skutki niestety
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 3 lat temu
      Dodaje się tylko żółtko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Super przepis wyszły pyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 lat temu
    Mi sie cale rozleciały niczym puree..... :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniela · 4 lat temu
    Wyszly super !!! dzięki za przepis ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Super przepis. Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 4 lat temu
    Dobry u nas w doma kluski robi się tak jak wyżej w przepisie ale dodaje się jeszcze po rozrobieniu ciasta z mąką ziemniaczana całe jajko i wielkości kciuka plaster masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Super przepis. Robiłam pierwszy raz i wyszły pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Festina · 4 lat temu
    Ja zawsze dodaję jeszcze jajko :D (hi)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Be · 4 lat temu
      Jak dodawałam jajko to mi się rozlatywały... Jak są odpowiednie proporcje tzn ziemniaki do mąki to ciasto nie ma prawa się rozlatywać... Bez jaja zawsze idealne wychodzą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 5 lat temu
    Mało mnie cholera nie wzięła, zanim żona podpowiedziała o jajku. Trzy razy gotowałam ziemniaki i za każdym razem ciasto się rozsypywało. Piszcie poprawne przepisy!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hati · 5 lat temu
      Tradycyjne kluski śląskie są bez jaj.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Szczrzhch · 4 lat temu
      Jakie znowu jajko. Nigdy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Zdzisław · 4 lat temu
        (nod) Po prostu po dodaniu jajka kluski będą twarde dlatego najlepiej jak podano w przepisie.