Ziemniaki z rozmarynem pieczone w piekarniku są bardzo smaczne i aromatyczne. Są super alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, a w dodatku nie wymagają dużo pracy.
Składniki na ok. 3 porcje:
1 kg ziemniaków
5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu (2 długie gałązki)
5 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju np. rzepakowego)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać, następnie umyć i osuszyć. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C, grzałka góra- dół.
Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaki rozłożyć w jednej warstwie tak, aby najlepiej nie stykały się ze sobą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy je przemieszać.