
Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.
Składniki:
- ziemniaki najlepiej typu C, sypkie o dużej zawartości skrobi (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
- mąka ziemniaczana, skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków do dużej miski lub garnka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

- Dokładnie wyrównać powierzchnię ziemniaków. Ziemniaki należy podzielić na 4 ćwiartki. Jedną ćwiartkę ziemniaków wyciągnąć z garnka.

- W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej lub skrobi, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki.

- Całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
- Z ciasta formować kulki (o śr. ok. 3,5 cm), lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.

- W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić (orientacyjnie 2 łyżeczki soli na 3 litry wody). Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 minut na małej mocy palnika. (Woda powinna tylko delikatnie mrugać. Za wysoka temperatura może spowodować, że kluski wyjdą poszarpane, albo się rozlecą). Wyciągać łyżką cedzakową.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
z 1 kg ziemniaków ok. 40 klusek |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
