Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.

Składniki na ok. 4- 5 porcji:

  • 1 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
  • 2 średnie cebule
  • 200 g kiełbasy (lub 100 g kiełbasy i 100 g wędzonego boczku)
  • 2 papryki (dowolne, u mnie czerwone)
  • ok. ½ szklanki wody
  • 4 spore pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 2 liście laurowe
  • garść natki pietruszki
  • parę gałązek rozmarynu
  • można dodać również majeranek, oregano, bazylię

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
  2. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w kostkę.
  3. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
  5. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy sparzyć je wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę z boczkiem, przez ok. 3- 4 minuty. Następnie dodać cebule i papryki. Smażyć ok. 10 minut na średniej mocy palnika, często mieszając.
  7. Całość przełożyć do dużego garnka. Dodać cukinie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posolić i podlać wodą. Przykryć i dusić, aż cukinia będzie miękka. (Trwa to ok. 15 minut lub dłużej w zależności od tego jak młoda jest cukinia i grubości pokrojonych kostek). Pod koniec gotowania cukinii dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki łącznie z sosem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, posiekaną natką pietruszki, posiekanym rozmarynem i innymi ziołami według uznania. Gotować jeszcze przez chwilę, ok. 5 minut.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Leczo z cukinii Leczo z cukinii
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 2 lat temu
    Często gotuję podobne leczo w wersji bezmięsnej, zamiast kiełbasy dodaję pieczarki a w sezonie leśne grzyby. Dorzucam jeszcze ostre papryczki (świeże 1-2 sztuki zależnie od tego ile porcji potrawy chce przygotować). Bardzo polecam na jesienną kolację- rozgrzewającą, aromatyczną a nie za ciężką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Przepyszne leczo gotuję już drugi raz z tego przepisu😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mimi · 2 lat temu
    Super przepis najsmaczniejsze leczo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 3 lat temu
    Dobre leczo jak bigos, im dłużej się odgrzewa, tym lepsze, jednak mała modyfikacja, zamiast oleju fajny smaczek daje smalec ☺️ Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 3 lat temu
    Pole cam pomidory cale obrane z puszki..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eva · 3 lat temu
    Zgotowałam dziś. Rewelacja! Mała modyfikacja: na koniec dodałam pokrojoną w 2-3 cm paski już ugotowaną zieloną i żółtą fasolkę szparagową (została z wczorajszego obiadu:) oraz rozdrobnioną malutką ostrą papryczkę, zasuszoną w poprzednim roku. Przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Rewelacyjny przepis. Wyszło przepyszne 🙂 dziękuję 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    W trakcie gotowania,zawsze z tego przepisu 🙂 tylko ja robię z kurczakiem pychaaaa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sławek · 3 lat temu
    Super przepis. Drugi raz wypróbowałem. Od razu po ugotowaniu w słoiki i jest pyszne danie do odgrzania na awaryjne sytuacje. Oczywiście część zjadam od razu, nie można się powstrzymać. :$
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Próbowała wielu przepisów i uielbiam to konkretne leczo, czy mogę je zamknąć w słoiku na zimę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ruan · 3 lat temu
    Super potrawa. Znam ją od dawna (teściowa mnie nauczyła). Jak ktoś lubi ostre potrawy proponuję 1 małą ostrą papryczkę i nie żałować przypraw np ziele angielskie i rosołki Knora zamiast soli, można dodać troszkę cukru (trzeba uważać).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan · 3 lat temu
      Jakie rosołki? Jakie Knorra?
      ( ,,Kostka rosołowa – skład
      Taka kostka rosołowa to bowiem bomba kaloryczna, a przy tym mieszanka konserwantów, glutaminianu sodu (E621), sztucznych aromatów i soli. Na pierwszym miejscu listy składników kostki rosołowej zwykle znajduje się właśnie sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Następnie: cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, aromaty i barwniki, a na końcu śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa") co Ty piszesz Chyba że się samemu / samej, się ją zrobi. Te w kostkach to chemia, której dość jest w każdym produkcie - na przykład, mięso nie może trafić na półki sklepowe, gdy nie jest nią potraktowane pozdrawiam i smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 4 lat temu
    Przepyszne!!! Mąż sceptycznie podszedł do leczo z cukinią, nigdy wczesniej nie jadł. A po spróbowaniu nawet prosił o dokładkę ;) a to nieczęsto się zdarza ;p najlepszy przepis na leczo jaki kiedykolwiek wypróbowałam ;) Dziękuję !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 4 lat temu
    Właśnie robię . Będzie pycha (penguin)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kik · 4 lat temu
    Pyszne leczo 😃 zrobiłem i w parę minut zniknęło 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 lat temu
    Zajebioza dzis przyrzadzilem wspaniala potrawe, zjadlem juz dwa talerze i mam smaka na kolejny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hi · 4 lat temu
    😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    j.k. · 4 lat temu
    Troszkę rozgotowaLem,ale pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysiek · 4 lat temu
    Leczo z przepisu jest super aczkolwiek dziś dokonałem sobie małej zmiany w nim ? zamiast koncentratu dodałem łyżkę sosu paprykowego ostrego i 2 łyżeczki musztardy stołowej ? jak dla mnie jest mega, polecam spróbować ( o ile lubi ktoś trochę ostrzejsze potrawy chodź ta aż taka ostra nie jest) ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alicja · 4 lat temu
      Doloz sosu barbaque suszonego lubczyku i oregano
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elissska · 4 lat temu
    najlepsze leczo jest z wolnowaru! Polecam, sama kupiłam głownie z tego powdu - crock pot - nie przypala
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alutek · 3 lat temu
      Już kilka razy gotowalam i za kazdym razem coraz lepsze to Twoje leczo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Pyszne,dzisiaj gotowalam.