Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Składniki na ok. 4- 5 porcji:
1 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
2 średnie cebule
200 g kiełbasy (lub 100 g kiełbasy i 100 g wędzonego boczku)
2 papryki (dowolne, u mnie czerwone)
ok. ½ szklanki wody
4 spore pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
2 liście laurowe
garść natki pietruszki
parę gałązek rozmarynu
można dodać również majeranek, oregano, bazylię
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w kostkę.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy sparzyć je wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę z boczkiem, przez ok. 3- 4 minuty. Następnie dodać cebule i papryki. Smażyć ok. 10 minut na średniej mocy palnika, często mieszając.
Całość przełożyć do dużego garnka. Dodać cukinie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posolić i podlać wodą. Przykryć i dusić, aż cukinia będzie miękka. (Trwa to ok. 15 minut lub dłużej w zależności od tego jak młoda jest cukinia i grubości pokrojonych kostek). Pod koniec gotowania cukinii dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki łącznie z sosem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, posiekaną natką pietruszki, posiekanym rozmarynem i innymi ziołami według uznania. Gotować jeszcze przez chwilę, ok. 5 minut.
Często gotuję podobne leczo w wersji bezmięsnej, zamiast kiełbasy dodaję pieczarki a w sezonie leśne grzyby. Dorzucam jeszcze ostre papryczki (świeże 1-2 sztuki zależnie od tego ile porcji potrawy chce przygotować). Bardzo polecam na jesienną kolację- rozgrzewającą, aromatyczną a nie za ciężką.
Zgotowałam dziś. Rewelacja! Mała modyfikacja: na koniec dodałam pokrojoną w 2-3 cm paski już ugotowaną zieloną i żółtą fasolkę szparagową (została z wczorajszego obiadu:) oraz rozdrobnioną malutką ostrą papryczkę, zasuszoną w poprzednim roku. Przepyszne!
Super przepis. Drugi raz wypróbowałem. Od razu po ugotowaniu w słoiki i jest pyszne danie do odgrzania na awaryjne sytuacje. Oczywiście część zjadam od razu, nie można się powstrzymać. :$
Super potrawa. Znam ją od dawna (teściowa mnie nauczyła). Jak ktoś lubi ostre potrawy proponuję 1 małą ostrą papryczkę i nie żałować przypraw np ziele angielskie i rosołki Knora zamiast soli, można dodać troszkę cukru (trzeba uważać).
Jakie rosołki? Jakie Knorra?
( ,,Kostka rosołowa – skład
Taka kostka rosołowa to bowiem bomba kaloryczna, a przy tym mieszanka konserwantów, glutaminianu sodu (E621), sztucznych aromatów i soli. Na pierwszym miejscu listy składników kostki rosołowej zwykle znajduje się właśnie sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Następnie: cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, aromaty i barwniki, a na końcu śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa") co Ty piszesz Chyba że się samemu / samej, się ją zrobi. Te w kostkach to chemia, której dość jest w każdym produkcie - na przykład, mięso nie może trafić na półki sklepowe, gdy nie jest nią potraktowane pozdrawiam i smacznego
Przepyszne!!! Mąż sceptycznie podszedł do leczo z cukinią, nigdy wczesniej nie jadł. A po spróbowaniu nawet prosił o dokładkę ;) a to nieczęsto się zdarza ;p najlepszy przepis na leczo jaki kiedykolwiek wypróbowałam ;) Dziękuję !
Leczo z przepisu jest super aczkolwiek dziś dokonałem sobie małej zmiany w nim ? zamiast koncentratu dodałem łyżkę sosu paprykowego ostrego i 2 łyżeczki musztardy stołowej ? jak dla mnie jest mega, polecam spróbować ( o ile lubi ktoś trochę ostrzejsze potrawy chodź ta aż taka ostra nie jest) ?