Leczo z cukinii

27 Komentarzy
Leczo z cukinii

Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.

Składniki na ok. 4- 5 porcji:

  • 1 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
  • 2 średnie cebule
  • 200 g kiełbasy (lub 100 g kiełbasy i 100 g wędzonego boczku)
  • 2 papryki (dowolne, u mnie czerwone)
  • ok. ½ szklanki wody
  • 4 spore pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 2 liście laurowe
  • garść natki pietruszki
  • parę gałązek rozmarynu
  • można dodać również majeranek, oregano, bazylię

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
  2. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w kostkę.
  3. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
  5. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy sparzyć je wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę z boczkiem, przez ok. 3- 4 minuty. Następnie dodać cebule i papryki. Smażyć ok. 10 minut na średniej mocy palnika, często mieszając.
  7. Całość przełożyć do dużego garnka. Dodać cukinie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posolić i podlać wodą. Przykryć i dusić, aż cukinia będzie miękka. (Trwa to ok. 15 minut lub dłużej w zależności od tego jak młoda jest cukinia i grubości pokrojonych kostek). Pod koniec gotowania cukinii dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki łącznie z sosem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, posiekaną natką pietruszki, posiekanym rozmarynem i innymi ziołami według uznania. Gotować jeszcze przez chwilę, ok. 5 minut.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Leczo z cukinii Leczo z cukinii
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.