Burek z serem
Burek to bardzo cieniutkie ciasto. Tak cienkie, że aż przeźroczyste, zwijane luźno z nadzieniem. Kolejne warstwy ciasta smaruje się tłuszczem, dzięki czemu gotowe ciasto ładnie się listkuje i jest chrupiące. Burek występuje w różnych kształtach, w zależności od sposobu zawijania. Nadzienie może być różne, przykładowo z sera fety, szpinaku, mięsa mielonego lub białej kapusty. Burek najczęściej przygotowywany jest na słono, ale można również zrobić go ze słodkim nadzieniem. Pieczony jest w wysokiej temperaturze piekarnika. Burek jest bardzo popularny w krajach arabskich. Podawany jest jako danie główne z sałatą lub jako przekąska.
Składniki:
Ciasto:
- 400 ml lekko ciepłej wody
- ok. 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 2 opakowania sera feta (każde po 250 g)
- 500 g serka kremowego, dowolnego
- 1 jajko (opcjonalnie)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 50 g smalcu, masła, margaryny lub oleju. (Można dodać więcej tłuszczu. To kwestia indywidualna, jedni dają go bardzo dużo, inni mniej).
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Ser feta pokruszyć, dodać serek, jajko i lekko posolić. Wymieszać.
- Tłuszcz roztopić. Trzymać na ciepłym piecu. (Tłuszcz ma być cały czas lekko ciepły).
- Ciasto podzielić na pół.* (Na zdjęciach wałkowane jest całe ciasto, ale łatwiej jest je podzielić). Troszkę rozwałkować i posmarować cienko roztopionym tłuszczem.
- Następnie rozwałkować bardzo, ale to bardzo cienko na wielki okrągły placek. (Blat podsypać trochę mąką. Moja koleżanka z Kosowa używa do rozwałkowywania bardzo cienkiego wałeczka, patrz zdjęcie. Według niej lepiej się nim rozwałkowuje ciasto niż zwykłym wałkiem. Ja korzystam z wałka ;)). Jeśli ma się już wprawę to najlepiej rozwałkować trochę ciasto i dalej rozciągać w rękach (kręcąc ciastem w powietrzu, trzymając ciasto na łokciach. Mniej więcej jak się robi ciasto na pizzę w pizzerii tylko, że kręcimy olbrzymim plackiem maksymalnie cienko jak się da). Jeśli ciasto się tak rozwałkuje lub rozciągnie, że lekko się porwie, to nic nie szkodzi. Lepiej lekko porwane niż za grube.
- Na brzegu ciasta rozłożyć połowę nadzienia.
- Ciasto zawijać luźno w rulon równomiernie z każdej strony, zmniejszając koło. Zwijając, naciągać rękami ciasto, aby było cienkie. Po każdym zawinięciu posmarować zawinięte ciasto tłuszczem i dalej zwijać.
- Następnie zrobić nacięcie na środku i dalej zwijać, aż zostanie zużyte całe ciasto.
- Blachę do pieczenia wysmarować olejem. Ułożyć rulon z ciasta, zawijając go na blasze.
- Tak samo przygotować drugą połowę ciasta i ułożyć na blasze. Ciasto pokropić z góry roztopionym tłuszczem. Można pokroić już ciasto przed pieczeniem na kawałki, albo zrobić to po upieczeniu.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 250°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu od razu wyjąć blachę z piekarnika, skropić ciasto lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową.
- Podawać z gęstym jogurtem lub dowolną sałatką z zielonej sałaty, pomidorów czy ogórków. Burek najsmaczniejszy jest na ciepło, ale na zimno też smakuje.
Uwaga:
* Sposób zawijania ciasta w kształt koła, podany w przepisie należy do dość trudnych. Osobom niewprawionym polecam podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować je bardzo cienko na prostokąt. Układać nadzienie wzdłuż dłuższego boku i zawijać w rulon jak podane powyżej.
Kuchnia: |
Bałkańska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | trudne | |
Koszt: | średni |