Kanie w panierce

3 Komentarzy
Kanie w panierce

Kanie można smażyć jak kotlety schabowe, panierując je w bułce tartej lub mące. Tak przygotowane kanie można podać jako danie główne np. z ziemniakami i surówką  lub same jako przekąskę.

Przygotowanie smażonej kani jest bardzo proste. Najważniejsze jest jednak upewnienie się, że są to kanie. Małe kanie (czubajki) są bowiem podobne do bardzo trującego muchomora sromotnikowego. Na końcu przepisu podaję link to filmiku objaśniającego jak rozpoznać kanię.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kapelusze kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta (lub mąka)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kapelusze kani oczyścić. (Nóżki należy odciąć. Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką lub nożykiem z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym).
  2. W głębokim talerzu rozkłócić widelcem jajka. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą (lub mąkę).
  4. Kanie obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

2

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kanie dobrze jest ułożyć na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać na ciepło.
Kliknij na link: Jak rozpoznać kanię.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Kanie w panierce
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.