Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Składniki na ok. 4- 5 porcji:
1 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
2 średnie cebule
200 g kiełbasy (lub 100 g kiełbasy i 100 g wędzonego boczku)
2 papryki (dowolne, u mnie czerwone)
ok. ½ szklanki wody
4 spore pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
2 liście laurowe
garść natki pietruszki
parę gałązek rozmarynu
można dodać również majeranek, oregano, bazylię
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w kostkę.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy sparzyć je wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę z boczkiem, przez ok. 3- 4 minuty. Następnie dodać cebule i papryki. Smażyć ok. 10 minut na średniej mocy palnika, często mieszając.
Całość przełożyć do dużego garnka. Dodać cukinie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posolić i podlać wodą. Przykryć i dusić, aż cukinia będzie miękka. (Trwa to ok. 15 minut lub dłużej w zależności od tego jak młoda jest cukinia i grubości pokrojonych kostek). Pod koniec gotowania cukinii dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki łącznie z sosem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, posiekaną natką pietruszki, posiekanym rozmarynem i innymi ziołami według uznania. Gotować jeszcze przez chwilę, ok. 5 minut.