Naleśniki


Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.
Klasyczne naleśniki
Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:
- 150g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
- 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie)
- olej do smażenia lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
- Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.
Kakaowe naleśniki
Składniki:
- 10g kakao
- 140g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
Jak wyżej.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 sztuk |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.