Naleśniki

Naleśniki

Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.

Klasyczne naleśniki

Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:

  • 150g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie)
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
  2. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.

Kakaowe naleśniki

Składniki:

  • 10g kakao
  • 140g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

Jak wyżej.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Naleśniki Naleśniki Naleśniki
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 6 miesięcy temu
    Witam!Jeżeli chce zrobić  30nalesnikow , jakie proporcje ?  Wszystko x3 (chyba nie) 🤣Dziękuję za szybką odpowiedź Żona w pracy, ja dziś w domu, chce jej zrobić niespodziankę 😆Pozdr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 8 miesięcy temu
    W mojej rodzinie ciasto robi się wieczorem i do lodówki, a rano każdemu o innej porze na śniadanie.Mąka powinna się rozpulchnić, I wtedy się nie przyklejają do patelni, to te 20 do 30 minut warto zaczekać przed smażeniem.Serdeczności 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 miesięcy temu
    Najlepsze naleśniki!!! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafal · 1 lat temu
    Proporcje max na 5 naleśników zrobiłem proporcje razy dwa i wyszło tylko 14
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aba · 1 lat temu
    Koszmarny przepis za mało mąki nigdy nie będę robiła naleśników tym przepisem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 1 lat temu
    I to jest prawdziwy przepis a nie jak wszędzie szklanka mleka, szklanka mąki... kto wynosił ze szklanki wszędzie mają taką samą pojemność.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pozdrawiam · 1 lat temu
      Myślałam,że każdy to wie... szklanka ma 250ml🤦‍♀️To tak na przyszłość.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Hal · 1 lat temu
        To nieprawda, bo szklanki są różnej pojemności, tak na przyszłość ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan Paweł · 1 lat temu
      Głos rozsądku, dlatego właśnie najlepsi kucharze to faceci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 1 lat temu
    Panie dodajcie lyzke oleju nie bedzie sie lamalo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iv · 2 lat temu
    Super przepis, robiłam 2 razy i nie odstawiałam nawet na pół godziny ciasta. Naleśniki zawsze robił mąż, teraz ja mogę go rano miło zaskoczyć jego ulubionym śniadankiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 2 lat temu
    Ciasto ma byc plynne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Nie da się ich smażyć.Rozwalaja się na patelni 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Ahh i jeszcze dodaje roztopionego masla. Dzieki temu nie przywieraja i sa gladkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    To jest najlepszy przepis. Od lat robie nalesniki bo bardzo lubie i zawsze cos bylo nie tak. A to pierwszy do kosza a to konsystencja nie ta. Te sa świetne. Cudowne w smaku, puszyste i kazdy wychodzi, nie marnujemy ciasta. Wlasnie dzis robie znow. Zawsze z tego przepsiu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 2 lat temu
    Przepraszam, mam głupie pytanie, ale… nigdy nie wuchodza mi naleśniki, wszystko idzie dobrze do momentu gdy przychodzi do rozprowadzenia ciasta ma patelni, ja to jakiś antytalent jestem… ciasto szybko mi zastyga i zamiast ladnie sie rozejść to zostaje kleks na 3/4 powierzni i w nietórych miesjach jest za grube. Co robie nie tak? Staram sie naprawde szubko to robić. Moze ciasto za geste albo temperatura za wysoka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kapszmir · 2 lat temu
      Ciasto za gęste
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 2 lat temu
      Miałam tak samo ale ten przepis to gwarancja udanych naleśników 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Inga · 7 miesięcy temu
      Trzeba podnieść patelnię i trzymać z dala od płomienia. Podczas wylewania ciasta na patelnię należy ją od razu zacząć przechylać, aby ciasto rozlało się na wszystkie strony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 2 lat temu
    Najpyszniejszy przepis !!! Takiego właśnie szukalam a i przenosze się do kuchni domowej ,pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MiM · 2 lat temu
    Super wychodzą, jedno jajko więcej i nawet 15 naleśników wychodzi. Cienkie i smaczne. Polecam przepis. (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MARI · 2 lat temu
    Super naleśniki, po usmażeniu są mięciutkie i plastyczne, najlepszy przepis! Wyszło mi 10.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Nie robiłam naleśników bo nie mogłam znaleźć dobrego przepisu umożliwiającego mi łatwe przewracanie. Ten jest idealny! W chwile się ściąga i bez najmniejszego problemu mogę przewrócić! No i są pyszne. Muszę sobie gdzieś zapisać, od teraz tylko ten przepis. Dziękuje! ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 2 lat temu
    Super, najlepszy przepis . Wszystkie podobne ale ten najlepszy. Naleśniki wyszły mega dobre !Nie wiem o co chodzi …🤔ale ta strona chyba jest magiczną różdżką traktowana , bo z tych przepisów wszytsko dobre wychodzi !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Sprawdziłam kilka przepisów i ten jest najlepszy ❤️