Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.
Klasyczne naleśniki
Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:
150g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
250ml mleka
100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie)
olej do smażenia lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
5 miesięcy temu
Najlepszy przepis na świecie, wrzucam wszystko do misy blendera, nie czekam aż ciasto odpocznie. Delikatnie natłuszczam patelnię przed pierwszym naleśnikiem. Nic się nie przypala, nie przywiera, wychodzą cieniutkie, z chrupiącymi brzegami. Tu nie nie ma prawa się nie udać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
6 miesięcy temu
Pychotka :) skorzystałam pierwszy i nie ostatni raz puszyste i chrupiące po brzegi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
adam·
9 miesięcy temu
zawsze wsypujemy mąkę i resztę do mleka, nie odwrotnie. Jak wlewalem mleko zawsze miałem grudki i musiałem przelewać przez sitko. W mój sposób wszystko idealnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
J·
1 lat temu
Przepyszne naleśniki, z brzegu chrupiące, wewnątrz puszyste. Dziękuję za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kris·
1 lat temu
Witam!Jeżeli chce zrobić 30nalesnikow , jakie proporcje ? Wszystko x3 (chyba nie) 🤣Dziękuję za szybką odpowiedź Żona w pracy, ja dziś w domu, chce jej zrobić niespodziankę 😆Pozdr
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Oczywiście, że wszystko x 3.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
2 lat temu
W mojej rodzinie ciasto robi się wieczorem i do lodówki, a rano każdemu o innej porze na śniadanie.Mąka powinna się rozpulchnić, I wtedy się nie przyklejają do patelni, to te 20 do 30 minut warto zaczekać przed smażeniem.Serdeczności
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia ·
2 lat temu
Najlepsze naleśniki!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafal·
3 lat temu
Proporcje max na 5 naleśników zrobiłem proporcje razy dwa i wyszło tylko 14
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aba·
3 lat temu
Koszmarny przepis za mało mąki nigdy nie będę robiła naleśników tym przepisem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maciej·
3 lat temu
I to jest prawdziwy przepis a nie jak wszędzie szklanka mleka, szklanka mąki... kto wynosił ze szklanki wszędzie mają taką samą pojemność.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pozdrawiam·
2 lat temu
Myślałam,że każdy to wie... szklanka ma 250ml🤦♀️To tak na przyszłość.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hal·
2 lat temu
To nieprawda, bo szklanki są różnej pojemności, tak na przyszłość ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jan Paweł·
2 lat temu
Głos rozsądku, dlatego właśnie najlepsi kucharze to faceci
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ela·
3 lat temu
Panie dodajcie lyzke oleju nie bedzie sie lamalo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iv·
3 lat temu
Super przepis, robiłam 2 razy i nie odstawiałam nawet na pół godziny ciasta. Naleśniki zawsze robił mąż, teraz ja mogę go rano miło zaskoczyć jego ulubionym śniadankiem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
3 lat temu
Ciasto ma byc plynne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Nie da się ich smażyć.Rozwalaja się na patelni 🙈
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Ahh i jeszcze dodaje roztopionego masla. Dzieki temu nie przywieraja i sa gladkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
To jest najlepszy przepis. Od lat robie nalesniki bo bardzo lubie i zawsze cos bylo nie tak. A to pierwszy do kosza a to konsystencja nie ta. Te sa świetne. Cudowne w smaku, puszyste i kazdy wychodzi, nie marnujemy ciasta. Wlasnie dzis robie znow. Zawsze z tego przepsiu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
3 lat temu
Przepraszam, mam głupie pytanie, ale… nigdy nie wuchodza mi naleśniki, wszystko idzie dobrze do momentu gdy przychodzi do rozprowadzenia ciasta ma patelni, ja to jakiś antytalent jestem… ciasto szybko mi zastyga i zamiast ladnie sie rozejść to zostaje kleks na 3/4 powierzni i w nietórych miesjach jest za grube. Co robie nie tak? Staram sie naprawde szubko to robić. Moze ciasto za geste albo temperatura za wysoka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kapszmir·
3 lat temu
Ciasto za gęste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
3 lat temu
Miałam tak samo ale ten przepis to gwarancja udanych naleśników 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Inga·
1 lat temu
Trzeba podnieść patelnię i trzymać z dala od płomienia. Podczas wylewania ciasta na patelnię należy ją od razu zacząć przechylać, aby ciasto rozlało się na wszystkie strony.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela ·
3 lat temu
Najpyszniejszy przepis !!! Takiego właśnie szukalam a i przenosze się do kuchni domowej ,pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MiM·
3 lat temu
Super wychodzą, jedno jajko więcej i nawet 15 naleśników wychodzi. Cienkie i smaczne. Polecam przepis. (y)