Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.
Klasyczne naleśniki
Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:
150g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
250ml mleka
100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie)
olej do smażenia lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.
Witam!Jeżeli chce zrobić 30nalesnikow , jakie proporcje ? Wszystko x3 (chyba nie) 🤣Dziękuję za szybką odpowiedź Żona w pracy, ja dziś w domu, chce jej zrobić niespodziankę 😆Pozdr
W mojej rodzinie ciasto robi się wieczorem i do lodówki, a rano każdemu o innej porze na śniadanie.Mąka powinna się rozpulchnić, I wtedy się nie przyklejają do patelni, to te 20 do 30 minut warto zaczekać przed smażeniem.Serdeczności
Super przepis, robiłam 2 razy i nie odstawiałam nawet na pół godziny ciasta. Naleśniki zawsze robił mąż, teraz ja mogę go rano miło zaskoczyć jego ulubionym śniadankiem :)
To jest najlepszy przepis. Od lat robie nalesniki bo bardzo lubie i zawsze cos bylo nie tak. A to pierwszy do kosza a to konsystencja nie ta. Te sa świetne. Cudowne w smaku, puszyste i kazdy wychodzi, nie marnujemy ciasta. Wlasnie dzis robie znow. Zawsze z tego przepsiu
Przepraszam, mam głupie pytanie, ale… nigdy nie wuchodza mi naleśniki, wszystko idzie dobrze do momentu gdy przychodzi do rozprowadzenia ciasta ma patelni, ja to jakiś antytalent jestem… ciasto szybko mi zastyga i zamiast ladnie sie rozejść to zostaje kleks na 3/4 powierzni i w nietórych miesjach jest za grube. Co robie nie tak? Staram sie naprawde szubko to robić. Moze ciasto za geste albo temperatura za wysoka?
Trzeba podnieść patelnię i trzymać z dala od płomienia. Podczas wylewania ciasta na patelnię należy ją od razu zacząć przechylać, aby ciasto rozlało się na wszystkie strony.
Nie robiłam naleśników bo nie mogłam znaleźć dobrego przepisu umożliwiającego mi łatwe przewracanie. Ten jest idealny! W chwile się ściąga i bez najmniejszego problemu mogę przewrócić! No i są pyszne. Muszę sobie gdzieś zapisać, od teraz tylko ten przepis. Dziękuje! ❤️
Super, najlepszy przepis . Wszystkie podobne ale ten najlepszy. Naleśniki wyszły mega dobre !Nie wiem o co chodzi …🤔ale ta strona chyba jest magiczną różdżką traktowana , bo z tych przepisów wszytsko dobre wychodzi !