Empanadas Mexican

Empanadas Mexican

Przepis na Empanadas Mexican, czyli wielkie pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego. Pierogi są bardzo smaczne, delikatne, dzięki zawartości serka w cieście. Pyszne same w sobie, ale jeśli mają stanowić danie główne, a nie przystawkę na ciepło, proponuję podawać je z dowolną sałatką.

Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
  • 250g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
  • 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
  • 1 pomidor
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.  
  2. Cebulę obrać i poszatkować.
  3. Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
  5. Mięso mielone, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na małej ilości oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli cały płyn nie wyparował, odcedzić nadzienie dokładnie na sitku).
  6. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
  7. Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Wariant Thermomix:
Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
  • 250g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:

  • 80g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 papryki, pokrojone na ćwiartki
  • 15g oleju
  • 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
  • 1 pomidor, pokrojony na ćwiartki
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 50s./obr. 5. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.  
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryki i zmiksować 3s./ obr.5.
  3. Dodać olej i mięso mielone i podsmażyć 3min./Varoma/obroty w lewo/ obr.1.
  4. Dodać resztę składników i dalej gotować 10min./100°C/ obroty w lewo/ delikatne mieszanie- funkcja SOFT. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Nadzienie odcedzić dokładnie na sitku.
  6. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
  7. Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".

03

02

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 10 lat temu
    Wow... Super sprawa. Liczyłem, że ciasto będzie bardziej chrupiące, ale potrawa jest genialna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 10 lat temu
    Pycha są te pierożki!!! Robiłam je już kilkakrotnie. Zrobiłam też małą zmianę, zamiast mięsa mielonego dodaje pierś z kurczaka albo jakieś mięso wieprzowe ale nie mielone. Takie mięsko najpierw kroje na małe kawałeczki i smażę a później dodaje do farszu.
    Pycha :) Super przepis, dzięki wielkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    swallow · 10 lat temu
    Dałam masła 200g do ciasta i było tłuste, nie wyobrażam sobie co by było gdybym dała 250g.
    Średnio dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź i kulinarne inspiracje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] lepiej spróbuj z margaryną roślinną albo zrób inne ciasto np. z tego przepisu: [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/308-przepis-na-calzone"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Mam pytanie... czy masło w cieście można zastąpić olejem ? Muszę uważać na cholesterol :-( i masło jest niewskazane...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Jeżeli czytasz i oglądasz teraz ten przepis, i zastanawiasz się co zrobić na obiad.
    TO NIE ZWLEKAJ I IDŹ DO SKLEPU PO SKŁADNIKI.
    Nigdy czegoś tak zabójczo pysznego nie jadłam, rozpuszcza się w ustach. ! :lol:

    Coś pięknego.
    Jedzenie jest cudowne!

    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kalo · 11 lat temu
    drobna poprawka empanadas robi się z mąki kukurydzianej nie pszennej, trudno dostępne są też twarożki czy kwaśne śmietany (nad czym bardzo ubolewam), nie ma też białego kwaśnego sera. Ale jest tutaj taki śmieszny ser, pozwijany jak wąż, który kładą na tortille, składają na pół a następnie opiekają na grillu lub patelni ale bez oleju. Ser się rozpuszcza, tortille robią się chrupiące i powstają quesadillas. Można też dodać farsz z mięsa lub warzyw. pozdrowienia z karaibskiej części Meksyku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 11 lat temu
    [b]Natalio[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    I jeszcze jedno moje pytanko...
    Mogę dodać do ciasta ser mascarpone ? Za bardzo nie wiedziałam jaki mogę kupić, a znam tylko ten w miare dobrze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 11 lat temu
    [b]Natalio[/b] powinno wyjść to samo ;-) Jak masz thermomix to zrób w nim. Zawsze to szybciej.
    Podałam dwie wersje, aby osoby bez thermomixu mogły je również zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Hej :)
    Powiedz Mi Joasiu czym różni sie Empanadas pierwszy od Thermomix ? Który jest lepszy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mini · 12 lat temu
    Pysznosci....przepis super.....podalam nawet raz do czerwonego barszczu i wszystkim smakowalo.....dziekuje za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    a ja do farszu dałam pieczarki ;-) są pyszne :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Wlasnie sie nimi zajadam :P farsz troszke pozmienialam, dodalam troszke kukurydzy i czerwonej fasolki. Pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    [b]Nadio[/b] bardzo mi miło, że Ci smakują :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 12 lat temu
    Pyszne - osobiście zrobiłam wczoraj i jeszcze dziś mam na obiad:) Nieco zmodyfikowałam farsz (co tam było w lodówce). Ale lepienie w moim wykonaniu... no porażka, nie chciały za demona współpracować:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maly-kuchcik · 13 lat temu
    Wygladają niesamowicie!! ;D

    zapraszam również do mnie: www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Just My Delicious · 13 lat temu
    podoba mi się ta ich skorupka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smaczny Dom · 13 lat temu
    Jadlam podobne..potwierdzam, za pyszne:)
    a nadzienie faktyczne, bardzo przyjemne w smaku:)
    Pozdrawiam
    http://www.smacznydom.wordpress.com