Empanadas Mexican
- Szczegóły

Przepis na Empanadas Mexican, czyli wielkie pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego. Pierogi są bardzo smaczne, delikatne, dzięki zawartości serka w cieście. Pyszne same w sobie, ale jeśli mają stanowić danie główne, a nie przystawkę na ciepło, proponuję podawać je z dowolną sałatką.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
- 250g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Nadzienie:
- 1 cebula
- 2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
- 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
- 1 pomidor
- 50g rodzynek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
- 2 żółtka
- sezam
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
- Cebulę obrać i poszatkować.
- Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
- Mięso mielone, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na małej ilości oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli cały płyn nie wyparował, odcedzić nadzienie dokładnie na sitku).
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
- Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Wariant Thermomix:
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
- 250g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Nadzienie:
- 80g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 papryki, pokrojone na ćwiartki
- 15g oleju
- 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
- 1 pomidor, pokrojony na ćwiartki
- 50g rodzynek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
- 2 żółtka
- sezam
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 50s./obr. 5. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryki i zmiksować 3s./ obr.5.
- Dodać olej i mięso mielone i podsmażyć 3min./Varoma/obroty w lewo/ obr.1.
- Dodać resztę składników i dalej gotować 10min./100°C/ obroty w lewo/ delikatne mieszanie- funkcja SOFT. Pozostawić do ostygnięcia.
- Nadzienie odcedzić dokładnie na sitku.
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
- Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.