Przepis na Empanadas Mexican, czyli wielkie pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego. Pierogi są bardzo smaczne, delikatne, dzięki zawartości serka w cieście. Pyszne same w sobie, ale jeśli mają stanowić danie główne, a nie przystawkę na ciepło, proponuję podawać je z dowolną sałatką.
Składniki na 12 sztuk: Ciasto:
250g mąki pszennej
250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
250g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Nadzienie:
1 cebula
2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
1 pomidor
50g rodzynek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
½ łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
2 żółtka
sezam
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
Cebulę obrać i poszatkować.
Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
Mięso mielone, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na małej ilości oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli cały płyn nie wyparował, odcedzić nadzienie dokładnie na sitku).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Wariant Thermomix: Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
250g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Nadzienie:
80g cebuli, przekrojonej na pół
2 papryki, pokrojone na ćwiartki
15g oleju
250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
1 pomidor, pokrojony na ćwiartki
50g rodzynek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
½ łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
2 żółtka
sezam
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 50s./obr. 5. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryki i zmiksować 3s./ obr.5.
Dodać olej i mięso mielone i podsmażyć 3min./Varoma/obroty w lewo/ obr.1.
Dodać resztę składników i dalej gotować 10min./100°C/ obroty w lewo/ delikatne mieszanie- funkcja SOFT. Pozostawić do ostygnięcia.
Nadzienie odcedzić dokładnie na sitku.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".
Piękne :) Też dziś robiłam Empanadas ale ni wyszły takie śliczne jak Twoje...Ale pewnie to wina przepisu jaki miałam - podawał 200 stopni i 20 minut ;)
Wyglądaja przepięknie...i ten sezam na wierzchu:)
Ja chyba sie skusze na podobną wersję tylko zamiast mięsa z fasolą...resztę pozostawię bez zmian...jeżeli wyjda tak piękne jak twoje to zapieje z zachwytu:)