Przepis na Empanadas Mexican, czyli wielkie pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego. Pierogi są bardzo smaczne, delikatne, dzięki zawartości serka w cieście. Pyszne same w sobie, ale jeśli mają stanowić danie główne, a nie przystawkę na ciepło, proponuję podawać je z dowolną sałatką.
Składniki na 12 sztuk: Ciasto:
250g mąki pszennej
250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
250g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Nadzienie:
1 cebula
2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
1 pomidor
50g rodzynek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
½ łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
2 żółtka
sezam
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
Cebulę obrać i poszatkować.
Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
Mięso mielone, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na małej ilości oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli cały płyn nie wyparował, odcedzić nadzienie dokładnie na sitku).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Wariant Thermomix: Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
250g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Nadzienie:
80g cebuli, przekrojonej na pół
2 papryki, pokrojone na ćwiartki
15g oleju
250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
1 pomidor, pokrojony na ćwiartki
50g rodzynek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
½ łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
2 żółtka
sezam
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 50s./obr. 5. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryki i zmiksować 3s./ obr.5.
Dodać olej i mięso mielone i podsmażyć 3min./Varoma/obroty w lewo/ obr.1.
Dodać resztę składników i dalej gotować 10min./100°C/ obroty w lewo/ delikatne mieszanie- funkcja SOFT. Pozostawić do ostygnięcia.
Nadzienie odcedzić dokładnie na sitku.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".
Pycha są te pierożki!!! Robiłam je już kilkakrotnie. Zrobiłam też małą zmianę, zamiast mięsa mielonego dodaje pierś z kurczaka albo jakieś mięso wieprzowe ale nie mielone. Takie mięsko najpierw kroje na małe kawałeczki i smażę a później dodaje do farszu.
Pycha :) Super przepis, dzięki wielkie :)
[b]Kasiu[/b] lepiej spróbuj z margaryną roślinną albo zrób inne ciasto np. z tego przepisu: [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/308-przepis-na-calzone"]Kliknij na ten link[/url]
Jeżeli czytasz i oglądasz teraz ten przepis, i zastanawiasz się co zrobić na obiad.
TO NIE ZWLEKAJ I IDŹ DO SKLEPU PO SKŁADNIKI.
Nigdy czegoś tak zabójczo pysznego nie jadłam, rozpuszcza się w ustach. ! :lol:
drobna poprawka empanadas robi się z mąki kukurydzianej nie pszennej, trudno dostępne są też twarożki czy kwaśne śmietany (nad czym bardzo ubolewam), nie ma też białego kwaśnego sera. Ale jest tutaj taki śmieszny ser, pozwijany jak wąż, który kładą na tortille, składają na pół a następnie opiekają na grillu lub patelni ale bez oleju. Ser się rozpuszcza, tortille robią się chrupiące i powstają quesadillas. Można też dodać farsz z mięsa lub warzyw. pozdrowienia z karaibskiej części Meksyku :)
[b]Natalio[/b] powinno wyjść to samo ;-) Jak masz thermomix to zrób w nim. Zawsze to szybciej.
Podałam dwie wersje, aby osoby bez thermomixu mogły je również zrobić.
Pyszne - osobiście zrobiłam wczoraj i jeszcze dziś mam na obiad:) Nieco zmodyfikowałam farsz (co tam było w lodówce). Ale lepienie w moim wykonaniu... no porażka, nie chciały za demona współpracować:)