Lubicie tradycyjne schabowe w panierce? A placki ziemniaczane? A co byście powiedzieli na schabowe panierowane w tartych ziemniakach? Spróbujcie, bo warto.
Składniki na 2 porcje:
2 kotlety schabowe
ok. 2 dużych ziemniaków
jajko
mąka pszenna
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oderwać listki i poszatkować.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć dokładnie sok i wymieszać z pietruszką. Posolić.
Kotlety panierować w mące, rozkłóconym jajku i ziemniakach. (Ziemniaki rozłożyć na mięsie i dobrze docisnąć).
Smażyć na średnim ogniu z każdej strony, do zarumienienia.