Sposób przygotowania burka ze szpinakiem jest identyczny jak w przypadku burka z mięsem mielonym. Zapraszam zatem do przepisu na Burek z mięsem mielonym, w którym znajdują się pomocne zdjęcia do sposobu przygotowania.
Składniki: Ciasto:
400ml lekko ciepłej wody
około 500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
400g świeżego szpinaku
pęczek zielonej cebulki (dymki)
250g sera feta
200g creme faiche
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
około 100g smalcu (Można również użyć masła, margaryny lub oleju. Ile tłuszczu się daje to kwestia indywidualna, jedni dają go bardzo dużo, ale jeśli patrzy się na kalorie to można go zredukować).
Sposób przygotowania:
Szpinak i cebulkę posiekać na drobno i przysmażyć na oleju. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać pokruszoną fetę, creme fraiche, jajko i sól. Wymieszać.
W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na chwilę (z 10min.)
Masło (smalec) roztopić. Trzymać na ciepłym piecu. (Masło ma być ciepłe).
Ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę pozostawić w misce przykrytą ściereczką, aby ciasto nie obeschło. Drugą połowę ciasta podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę. Kulki rozwałkować na małe placuszki. (Dobrze podsypywać mąką. Ciasto nie może się kleić. Nadmiar mąki spokojnie można strzepać z ciasta).
Wziąć pierwszy placuszek i lekko rozciągnąć go w rękach. Położyć na dobrze podsypanym mąką blacie. Polać 1 łyżką masła i delikatnie rozsmarować ręką masło na całej powierzchni. Wziąć kolejny placuszek i ponownie lekko rozciągnąć go w rękach. Placuszek ułożyć na pierwszym, lekko dociskając boki. Ponownie polać łyżką masła i rozsmarować delikatnie. (Nie ściskać pośrodku! Placki muszą luźno leżeć jeden na drugim). Tak postępować z kolejnymi plackami. Po ułożeniu wszystkich 10 placków jeden na drugim, należy całość lekko rozciągnąć w rękach. (Podnieść stos placków i na nadgarstkach lekko obracać tak jakbyśmy kręcili pizzą). Stos placków przełożyć na blachę do pieczenia posmarowaną masłem do góry nogami (ostatni placek ma być pierwszym na blasze). Boki ciasta przykleić delikatnie do boków blachy. (Korzystałam z dużej, okrągłej blachy do robienia burków, ale równie dobrze można wykorzystać blachę do pieczenia).
Na całej powierzchni ułożyć nadzienie.
Drugą połowę ciasta przygotować tak jak pierwszą, tworząc stos 10-ciu placków. Stos placków ponownie naciągnąć w rękach i przełożyć ponownie do góry nogami na szpinak. Brzegi ciasta delikatnie skleić z blachą i dolną warstwą ciasta.
Z góry pokropić masłem i rozsmarować go na całej powierzchni.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20min. w temperaturze 250 °C.
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, skropić z góry lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową.
swietny przepis znam to danie z turcji i od lat je robie , tylko nazwa jest trochę inna bo nazywa się BOREK ,ale jest to dokładbnie to samo polecam takze spróbowania baklawe ( bardzo słodkie ciasto ) lub jak kto woli cos konkretnego to moze turlu potrawe jednogarnkową na bazie wołowiny z dodatkiem fasoli mutant , pieczarek , ziemniaków i pomidorów , palce lizac ,
a do borka polecam jogurt naturalny i sałatke pomidorowa bedzie jeszcze lepsze ;-)
Przepis świetny! Polecam zwiniecie burka w rurkę i ułożenie ślimaka tak jak to robią np. w Serbii.
A tak poza tym to można by wspierać ojczysty język i po prostu napisać świeża śmietana zamiast "creme faiche", oszczędzi to przy okazji kłopotu dla tych, którzy nie wiedzą. :)