Paszteciki z mięsem


Paszteciki z mięsem
Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Pyszna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pyszne szczególnie z barszczem czerwonym.
Składniki na ok. 50 sztuk:
Ciasto:
- 300- 350g mąki pszennej
- 200g masła lub margaryny
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 100g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
- ok. 500g mięsa wołowego, ugotowanego (np. z bulionu mięsnego, rosołu)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia (ok. 4 łyżki)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
- Mięso i cebule wraz z olejem z patelni zmielić (np. w maszynce do mięsa, Thermomixie). Do mięsa dodać tyle bulionu/ rosołu, aby farsz nie był suchy. (Nie może się rozpadać. Ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Dobrze doprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być dobrze doprawiony).
- Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z masłem (lub margaryną), jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące).
- Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.
- Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
- Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku.
- Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2- 3 cm.
- Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. (Wychodzą 2 blachy pasztecików).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 50 sztuk |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.