Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Pyszna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pyszne szczególnie z barszczem czerwonym.

Składniki na ok. 50 sztuk:

Ciasto:

  • 300- 350g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

  • ok. 500g mięsa wołowego, ugotowanego (np. z bulionu mięsnego, rosołu)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (ok. 4 łyżki)

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
  2. Mięso i cebule wraz z olejem z patelni zmielić (np. w maszynce do mięsa, Thermomixie). Do mięsa dodać tyle bulionu/ rosołu, aby farsz nie był suchy. (Nie może się rozpadać. Ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Dobrze doprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być dobrze doprawiony).
  3. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z masłem (lub margaryną), jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące).
  4. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.

2

  1. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.

3

  1. Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku.

4

  1. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2- 3 cm.

5

  1. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. (Wychodzą 2 blachy pasztecików).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.

6

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 50 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Paszteciki z mięsem Paszteciki z mięsem

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 7 miesięcy temu
    Jak podgrzewasz paszteciki? W jakiej temperaturze i jak długo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      W temperaturze 180 stopni, przez 5- 10 minut. Proszę sprawdzać, czy są wystarczająco ciepłe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 miesięcy temu
    Super przepis,  wyszło mi 50 sztuk, dokładnie tyle ile w przepisie.  Żeby nie były suche dałam dużo rosołu   aż wyciekał jak nakładałam farsz na ciasto, ale w efekcie były naprawę soczyste. Polecam 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Bardzo łatwe do zrobienia. Wyszły super 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 1 lat temu
    Bardzo dobre, duży plus że nie są smażone.
    Mnie wyszła 1 blacha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kalina · 1 lat temu
    Zarówno ciasto jak i farsz genialne. Paszteciki wszystkim bardzo smakowały :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Super przepis - dzięki! Skorzystałam , wyszły pyszne, polecam ! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 1 lat temu
    Została mi śmietana co z nią zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malina · 2 lat temu
    Po odkrojeniu brzegi sklejałam widelcem. Posypałam kminkiem, wyszło super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Super chrupiące ciasto na paszteciki , bardzo mi uratował sytuację (bez drożdży ) ten przepis , dziekuję .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Pyszne. Do farszu dodałam pieczarki. Polecam ten przepis chociaż robiłam "na oko"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Bardzo smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Zrobiłam. Wyszło mi tak jakby niewyrośnięte, niedopieczone w środku. Ale zarazem rumiane i smaczne ... O co chodzi? I czy mogę takie paszteciki spokojnie podać roczniakowi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamila · 2 lat temu
      Widać, że zwijalas na kilka razy dlatego w środku się niedopiekly. Paszteciki zwijamy na raz i tylko końcówkę sklejamy, jeśli się dobrze nie klei posmaruj trochę żółtkiem. Trzymaj też w piekarniku aż się zarumienią, twoje są blade. Następnym razem będzie lepiej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Extra ! Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło ponad 120sztuk i to wcale nie malutkich :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 3 lat temu
    Można mrozic upieczone jusz na święta i ile mogą być w lodówce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    A czy paszteciki można mrozic surowe ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Paszteciki rewelacja! Nie miałam ani pełnych 200g masła, ani 200g margaryny. Zrobiłam mix z resztek masła, margaryny i trochę smalcu dodałam. Wyszły bardzo kruche i przepyszne. Będę robiła je często😎. Szybka i smaczna przekąska ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Dzień dobry, czy mięso z cebulka można zmiksować czy lepiej przez maszynkę..??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można zmiksować w jakimś malakserze. Ja odkąd mam thermomix nie używam maszynki do mięsa ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Witam, mam nietypowe pytanie - czy to ciasto na pewno nie potrzebuje drożdży? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 4 lat temu
    Czy może ktoś mi powiedzieć gdzie tu jest link do drukarki? Nie mogę znaleźć możliwości wydruku...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie ma takiej możliwości. Przepis jest na stronie i można z niego w każdej chwili skorzystać ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Zrobiłam z łopatki i mięsa z indyka,są pyszne tylko trzeba dużo wywaru lub rosołu do farszu są dużo lepsze