Panierowana ryba, zapiekana z pieczarkami, plasterkami jabłka i serem żółtym. Pożywny, bogaty obiad. Polecam podawać z ryżem wymieszanym z ziołami świeżymi lub mrożonymi.
Składniki na ok. 4 porcje:
4 filety rybne
400g pieczarek
2 średnie cebule
1 jabłko
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
200g startego sera żółtego
1 jajko
bułka tarta
mąka
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety rybne opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć.
Jajko rozkłócić. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Usmażone ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebule i pieczarki usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na rybę.
Jabłko umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na pieczarkach.
Na plasterki jabłka wyłożyć ser żółty wymieszany ze śmietaną.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.