Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Pyszna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pyszne szczególnie z barszczem czerwonym.
Składniki na ok. 50 sztuk:
Ciasto:
300- 350g mąki pszennej
200g masła lub margaryny
1 jajko
½ łyżeczki soli
100g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
ok. 500g mięsa wołowego, ugotowanego (np. z bulionu mięsnego, rosołu)
2 cebule
sól, pieprz
olej do smażenia (ok. 4 łyżki)
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
Mięso i cebule wraz z olejem z patelni zmielić (np. w maszynce do mięsa, Thermomixie). Do mięsa dodać tyle bulionu/ rosołu, aby farsz nie był suchy. (Nie może się rozpadać. Ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Dobrze doprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być dobrze doprawiony).
Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z masłem (lub margaryną), jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące).
Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.
Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku.
Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2- 3 cm.
Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. (Wychodzą 2 blachy pasztecików).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena ·
4 dni temu
A czy do ciasta nie potrzeba dodać odrobinę sody?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 dni temu
Nie trzeba 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
5 dni temu
Najlepsze i najlatwiejsze pod słońcem. Pyszne i szybko się robi. Przepis porozdawany 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
2 lat temu
Jak podgrzewasz paszteciki? W jakiej temperaturze i jak długo?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
W temperaturze 180 stopni, przez 5- 10 minut. Proszę sprawdzać, czy są wystarczająco ciepłe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
2 lat temu
Super przepis, wyszło mi 50 sztuk, dokładnie tyle ile w przepisie. Żeby nie były suche dałam dużo rosołu aż wyciekał jak nakładałam farsz na ciasto, ale w efekcie były naprawę soczyste. Polecam 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Bardzo łatwe do zrobienia. Wyszły super 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafał·
2 lat temu
Bardzo dobre, duży plus że nie są smażone.
Mnie wyszła 1 blacha.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kalina·
3 lat temu
Zarówno ciasto jak i farsz genialne. Paszteciki wszystkim bardzo smakowały :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
3 lat temu
Super przepis - dzięki! Skorzystałam , wyszły pyszne, polecam !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał ·
3 lat temu
Została mi śmietana co z nią zrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Moniabs·
1 lat temu
Wypić
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malina·
3 lat temu
Po odkrojeniu brzegi sklejałam widelcem. Posypałam kminkiem, wyszło super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Super chrupiące ciasto na paszteciki , bardzo mi uratował sytuację (bez drożdży ) ten przepis , dziekuję .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Pyszne. Do farszu dodałam pieczarki. Polecam ten przepis chociaż robiłam "na oko"
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Bardzo smaczne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Zrobiłam. Wyszło mi tak jakby niewyrośnięte, niedopieczone w środku. Ale zarazem rumiane i smaczne ... O co chodzi? I czy mogę takie paszteciki spokojnie podać roczniakowi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
4 lat temu
Widać, że zwijalas na kilka razy dlatego w środku się niedopiekly. Paszteciki zwijamy na raz i tylko końcówkę sklejamy, jeśli się dobrze nie klei posmaruj trochę żółtkiem. Trzymaj też w piekarniku aż się zarumienią, twoje są blade. Następnym razem będzie lepiej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Extra ! Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło ponad 120sztuk i to wcale nie malutkich :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanna·
5 lat temu
Można mrozic upieczone jusz na święta i ile mogą być w lodówce
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak. Mrożą się bardzo dobrze, a w lodówce to kilka dni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
A czy paszteciki można mrozic surowe ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
5 lat temu
Paszteciki rewelacja! Nie miałam ani pełnych 200g masła, ani 200g margaryny. Zrobiłam mix z resztek masła, margaryny i trochę smalcu dodałam. Wyszły bardzo kruche i przepyszne. Będę robiła je często😎. Szybka i smaczna przekąska ☺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
5 lat temu
Dzień dobry, czy mięso z cebulka można zmiksować czy lepiej przez maszynkę..??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, można zmiksować w jakimś malakserze. Ja odkąd mam thermomix nie używam maszynki do mięsa ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Witam, mam nietypowe pytanie - czy to ciasto na pewno nie potrzebuje drożdży? :)