Spaghetti Bolognese
Ocena użytkowników: 5 / 5







Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 300 g makaronu Spaghetti
- świeżo starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
- Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
- Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kolor nie wychodzi jak na zdjęciu, a czas przygotowania jest mocno zaniżony. Serio udaje wam się przyrządzić w 40min a dusić tylko przez 20min? Proporcje tworzą tak wodnistą masę, że potrzeba czasu aby się to zagęściło.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień Dobry. Robię kolejny raz i jest super. Moje modyfikacje: lubię dużo oregano, tj. ok. 5 łyżeczek + 1 łyżeczką tymianku dodaję od razu do podsmażonej cebuli z koncentratem pomidorowym. Te suszone zioła potrzebują temperatury i czasu, aby oddać aromat. Daję 2 razy więcej czosnku (przeciskam przez praskę). Uważam, że kluczowa jest kwestia równowagi smaku między słodkim a ostrym. Dodaję miodu i papryki słodkiej oraz ostrej lub/i chili pieprz cayenne. Sos powinien dusić się na małym ogniu nie mniej 20 min., lepiej trochę dłużej.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.to juz zaczyna bardziej przypominac meksykanskie danie niz wloskie ale tez czasem lubie zrobic spaghetti na ostro
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje pierwsze spagetti jakie zrobiłem I wyszło pyszne
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam kilka razy, jest bardzo smaczne
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam dodać 70ml mleka na taka ilość
- {"set":null,"list":{"2":0,"7":0,"3":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.No nie ,mleko? Bawarki nie pije.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robię tylko z tego przepisu i zawsze wychodzi przepychota. Daje tylko mniej oregano lub wcale :)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje wyszło gorzkie, podejrzewam że od oregano :/ za dużo tego
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Smaczne, ale to nie jest bolognese.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepsze spaghetti jakie jadłam i smakuje całej rodzinie. Pycha. Polecam (heart)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Lubię dodać seler naciowy i wytrawne wino .
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mega 😇
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za każdym razem, jak mam ochotę na spaghetti, to korzystam tylko z tego przepisu, jest ekstra 😊
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wychodzi mega. Ja właśnie kończę i jest nieziemski. Polecam przepis :) ja dodałam jeszcze własny sos plus ser żółty po prostu miód 😘
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Smaczne (nod)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest pyszne polecam 🍽
- {"set":null,"list":{"4":0,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry. Właśnie robimy spaghetti według tego wspaniałego przepisu.Mamy nadzieję ,że wyjdzie wyśmienicie. Pozdrawiam 😀👍🏻
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie zrobiłam to spaghetti według twojego przepisu . Wyszło super . Dziękuję
- {"set":null,"list":{"2":3,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło pyszne😋
- {"set":null,"list":{"2":4,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.przecież to nie jest prawdziwe włoskie spaghetti bolognese, zauważyłem ze tu wszystkie ,,włoskie” przepisy są poprzerabiane na polskie ..
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":2,"7":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Całkowita zgoda. Gdzie seler? Przecież to podstawa. Czosnek, oregano w bolognese? Nie sądzę. Warto dodać czerwone wino, dodaje smaku. No i oczywiście zamiast oleju polecam oliwę. Przepis, danie ok, ale nie nazywajmy tego spaghetti bolognese.
- {"set":null,"list":{"3":4,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Otóż to. Bolognese gotuje się minimum 4-5 godzin, a tutaj czas przygotowania mniej niż godzinę. Włoch płakał jak widział. I jeszcze to spaghetti. W Bolonii używają pappardele albo penne. Spaghetti jest za małe, żeby przyczepiło się do niego mięso.Do tego makaron miesza się z sosem na patelni, dolewając trochę wody z makaronu (żeby wszystko lepiej się połączyło), a nie polewa makaron na talerzu.Ja swój sos boloński robię pół dnia, a nie jakieś 40 min xD. 40 min to mi się woda na makaron gotuje xD.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.No tak, skoro Włosi nie jedzą tak spaghetti to najlepiej wycofajmy ten makaron ze sklepu, bo nie daj Boże Polaczki użyją go nie do tego sosu co trzeba. Nikt cię tym, ani Włochów nie częstuje przecież. Zazdroszczę wolnego czasu, nie każdy może sobie pozwolić na pół dnia w kuchni.
- {"set":null,"list":{"2":4,"4":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie prawda bo bolognese sie je z tagiatelle w italii ,i ten przxepis nazywa sie szybkie bolognese a nie bolognese
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A zjadłbyś spaghetti bolognese z mala iloscia sosu . U nas w Polsce sos jest ważnym dodatkiem a w rejonie Włoch do każdego spaghetti nie didsje się wywaru . Ale jeśli chcesz zrobić prawdziwe włoskie spaghetti to musisz dokupić przyprawę putanessca
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja zmodyfkowałam troszkę ten przepis:- kilo mięsa mielonego z łopatki- pół cebuli- ząbek czosnku- 1 marchewka- puszka pomidorów- cały kartonik przecieru- bez bulionu, zamiast tego łyżeczka soli morskiej- oliwa- przyprawy: suszone oregano, świeża natka pietruszki - dużo, pieprz + papryka ostra
I wyszło cudownie, lekko pikantne! Z marchewką to spaghetti wymiata :)Myślę, że następnym razem dam więcej marchewki.Cebuli i czosnku mniej, brak wzdęć :)Całość posypałam płatkami drożdżowymi :)- {"set":null,"list":{"2":2,"4":0,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To już nie było bolognese, ale przepis własny
- {"set":null,"list":{"2":3,"7":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się