Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 300 g makaronu Spaghetti
  • świeżo starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
  4. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
  5. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Spaghetti Bolognese
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danski · 8 miesięcy temu
    Mmm mmm delicious 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 11 miesięcy temu
    Przydaloby się wymieszać sos z makaronem. Nazwa bolognese jest już zarezerwowana dla pewnego włoskiego dania😜
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 11 miesięcy temu
    Proste i smaczne polecam😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 11 miesięcy temu
    Ale to było pyszne ☺️❤️❤️❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mati · 1 lat temu
    Najlepsze jakie robiłem z czyjegoś przepisuPolecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jurla · 1 lat temu
    Wyszło naprawdę przepyszne. Podwoiłam składniki a zamiast pomidorów z puszki dałam passate. Wcześniej ciut podsmażyłam koncentrat mieszając z mięsem. Idealnie wyszło z wywaru z mrożonego rosołu. Podałam z makaronem pełnoziarnistym. Mąż i 3 dzieci wraz ze mną się zajadali. Dziękuję za przepis 🥀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Raaav Q · 1 lat temu
    Kolor nie wychodzi jak na zdjęciu, a czas przygotowania jest mocno zaniżony. Serio udaje wam się przyrządzić w 40min a dusić tylko przez 20min? Proporcje tworzą tak wodnistą masę, że potrzeba czasu aby się to zagęściło. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 1 lat temu
    Dzień Dobry. Robię kolejny raz i jest super. Moje modyfikacje: lubię dużo oregano, tj. ok. 5 łyżeczek + 1 łyżeczką tymianku dodaję od razu do podsmażonej cebuli z koncentratem pomidorowym. Te suszone zioła potrzebują temperatury i czasu, aby oddać aromat. Daję 2 razy więcej czosnku (przeciskam przez praskę). Uważam, że kluczowa jest kwestia równowagi smaku między słodkim a ostrym. Dodaję miodu i papryki słodkiej oraz ostrej lub/i chili pieprz cayenne. Sos powinien dusić się na małym ogniu nie mniej 20 min., lepiej trochę dłużej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 1 lat temu
      to juz zaczyna bardziej przypominac meksykanskie danie niz wloskie ale tez czasem lubie zrobic spaghetti na ostro
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrian · 1 lat temu
    Moje pierwsze spagetti jakie zrobiłem I wyszło pyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Robiłam kilka razy, jest bardzo smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 1 lat temu
    Polecam dodać 70ml mleka na taka ilość 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 1 lat temu
      No nie ,mleko? Bawarki nie pije.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dominik · 1 lat temu
        Akurat mleko bardzo fajnie sie komponuje w sosie, byle go nie dodac za duzo. Wtedy daje fajny kremowy efekt. Sam nie wierzylem dopoki nie sprobowalem ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adam Kaliński · 1 lat temu
      Jak można zepsuć tak smaczne danie dodając mleko 🤦 odradzam stanowczo 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 1 lat temu
    Robię tylko z tego przepisu i zawsze wychodzi przepychota. Daje tylko mniej oregano lub wcale :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martina · 1 lat temu
    Moje wyszło gorzkie, podejrzewam że od oregano :/ za dużo tego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mtty · 1 lat temu
    Smaczne, ale to nie jest bolognese.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Najlepsze spaghetti jakie jadłam i smakuje całej rodzinie. Pycha. Polecam (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bob · 1 lat temu
    Lubię dodać seler naciowy i wytrawne wino .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nika · 2 lat temu
    mega 😇
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    A.J. · 2 lat temu
    Za każdym razem, jak mam ochotę na spaghetti, to korzystam tylko z tego przepisu, jest ekstra 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karka · 2 lat temu
    Wychodzi mega. Ja właśnie kończę i jest nieziemski. Polecam przepis :) ja dodałam jeszcze własny sos plus ser żółty po prostu miód 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łuki · 2 lat temu
    Smaczne (nod)