Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
300 g makaronu Spaghetti
świeżo starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
Wyszło naprawdę przepyszne. Podwoiłam składniki a zamiast pomidorów z puszki dałam passate. Wcześniej ciut podsmażyłam koncentrat mieszając z mięsem. Idealnie wyszło z wywaru z mrożonego rosołu. Podałam z makaronem pełnoziarnistym. Mąż i 3 dzieci wraz ze mną się zajadali. Dziękuję za przepis 🥀
Kolor nie wychodzi jak na zdjęciu, a czas przygotowania jest mocno zaniżony. Serio udaje wam się przyrządzić w 40min a dusić tylko przez 20min? Proporcje tworzą tak wodnistą masę, że potrzeba czasu aby się to zagęściło.
Dzień Dobry. Robię kolejny raz i jest super. Moje modyfikacje: lubię dużo oregano, tj. ok. 5 łyżeczek + 1 łyżeczką tymianku dodaję od razu do podsmażonej cebuli z koncentratem pomidorowym. Te suszone zioła potrzebują temperatury i czasu, aby oddać aromat. Daję 2 razy więcej czosnku (przeciskam przez praskę). Uważam, że kluczowa jest kwestia równowagi smaku między słodkim a ostrym. Dodaję miodu i papryki słodkiej oraz ostrej lub/i chili pieprz cayenne. Sos powinien dusić się na małym ogniu nie mniej 20 min., lepiej trochę dłużej.
Akurat mleko bardzo fajnie sie komponuje w sosie, byle go nie dodac za duzo. Wtedy daje fajny kremowy efekt. Sam nie wierzylem dopoki nie sprobowalem ;)