Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.
Składniki na ok. 12 sztuk:
500g twarogu
2 jajka
1 łyżeczka masła
3 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
ok. 6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kaszy manny
2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)
Do polania:
2 łyżki masła
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę. Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.
Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).
Ja niestety musiałam dodać trzy razy tyle mąki, bo ciasto było b. rzadkie i kleiste, w związku z czym knedle były twarde po ugotowaniu. Jak dla mnie kiepskie proporcje.
Świetny przepis! W końcu znalazłam to, czego długo szukałam ;p dzięki serdeczne, cała rodzinka zajadała ze smakiem :D a jeśli chodzi o mnie - nie wiedziałam, że knedle mogą być tak dobre ;)