Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron z kremowym sosie jajecznym z dodatkiem boczku. W tym przepisie przedstawiam Wam wersję z dodatkiem śmietany. Wiem, że to kwestia sporna, ale spróbujcie również takiej wersji i przekonajcie się, że jest bardzo smaczna. Danie smakuje całej rodzinie, również dzieciom. Jeśli ktoś szuka pomysłu na smaczne danie a'la carbonara to go tutaj znajdzie ;)

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g boczku
  • 2 jajka
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 30 g startego sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)+ trochę do posypania
  • sól, czarny pieprz świeżo zmielony
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na niskiej mocy palnika, aż się lekko zarumieni. (Jeśli boczek jest bardzo chudy, dodać łyżkę oleju).
  3. Śmietankę, jajka, ser, szczyptę soli i dość dużą ilość pieprzu przełożyć do miski (najlepiej wysokiej i wąskiej) i zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku. Przesmażyć, mieszając przez ok. 1 minutę. Patelnię ściągnąć z palnika, dodać masę jajeczną i wymieszać. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Lepiej nie mieszać na palniku, żeby nie zrobiła się jajecznica!).
  5. Wyłożyć na talerze i posypać resztą startego sera.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Spaghetti carbonara ze śmietaną Spaghetti carbonara ze śmietaną
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 2 miesięcy temu
    Może precyzyjniej „ wrzucić ser i resztę do blendera..” resztę sera. Jaką resztę jak poszło do blendera ????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Greta · 3 miesięcy temu
    To nie jest carbonara. To jest danie a'la carbonara. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 7 miesięcy temu
    Carbonara pyszna ale starczyło mi na jedna porcje 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 miesięcy temu
    Rewelacja! Jest to mój ulubiony przepis na szybki i smaczny obiad. Choć do gotowania mam dwie lewe ręce, to danie zawsze wychodzi mi tak samo świetnie, no i nie brakuje komplementów ze strony gości ;) zdecydowanie polecam wypróbować 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartosz · 8 miesięcy temu
    Prawdę mówiąc to przeciętne danie z tego wyszło. Nie wiem czy to nie kwestia zbyt małej ilości żółtek 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filip · 8 miesięcy temu
    Pyszne, za każdym razem korzystam z tego przepisu, kazdy kogo częstuje jest zachwycony! Z serkiem mascarpone zamiast śmietany wychodzi za suche, podobnie z samymi żółtkami,  Przepis jest genialny , trzeba  doprawić zmielonym pieprzem i użyć smacznego makaronu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 9 miesięcy temu
    Dodałem całe jaja i wyszło... nie wiem jak to nazwać. Nie polecam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mariusz · 9 miesięcy temu
      Jak mogło nie wyjść?chyba że ze skorupkami dałeś,albo gotowane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 10 miesięcy temu
    To danie to nie carbonara tylko dziwny wymysl. Nie ma carbonary ze smietana powie ci kazdy Wloch. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Filip · 8 miesięcy temu
      Włosi nie dodają też ketchupu do pizzy a Polacy dodają, i co z tego? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jacek · 7 miesięcy temu
      We Włoszech nie ma też takiego dania jak spaghetti bolognese, a ludzie zamawiają... 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bob · 3 miesięcy temu
      są dwie szkoły robienia carbonary, biedniejszych i bogatszych Włochów, jedni używali śmietany, bo było ich stać drudzy mieli tylko jajka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 10 miesięcy temu
    Wyszło rewelacja i smakuje tak samo😊 dałem same żółtka i sos super się komponuje w makaronie.polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 1 lat temu
    Rewelacja 🥹
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 1 lat temu
    Przepis rewelacja! Za każdym razem wychodzi i wszystkim bardzo smakuje 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    U nas przepis się sprawdza 😀 dodaje same żółtka 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    Wychodzi za każdym razem, trzeba wiedzieć kiedy ściągnąć z ognia i tyle. Robiłam wiele razy z tego przepisu, i wszyscy są zachwyceni ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarosław · 1 lat temu
    wszystko ok smakowało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz Sushi · 1 lat temu
    Żeby nie zrobiła się jajecznica polecam dodawać same żółtka a nie całe jaja 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Max · 1 lat temu
    Nie całe jajka a tylko żółtka się daje by uzyskać kremowy oryginalny smak !!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 5 miesięcy temu
      Z całymi jajami tez wychodzi smaczny kremowy sos 😉 właśnie się nim zajadaliśmy. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maciek · 5 miesięcy temu
      Żeby uzyskać oryginalny smak to bez śmietany 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 1 lat temu
    Zawsze robię z tego przepisu. Wychodzi przepyszne danie.Wszyscy się zajadają,a w szczególności dzieci.🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Matka Polka · 1 lat temu
    Moje dzieciaki kochają kluchy w każdej postaci a ten sos robię  kolejny raz i znika z talerza a to najlepsza pochwała 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 1 lat temu
    Wyszło pyszne , wszystkim smakowało 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 1 lat temu
    Bardzo smaczne danie. Jako kuchenny laik bez problemu ogarnąłem temat i smakowało Żonie🤙