Ładnie podane mięso mielone z dodatkiem warzyw, zawinięte w ciasto francuskie. Sycące danie obiadowe. Do potrawy pasuje sos cebulowy lub tzatziki.
Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100g startego sera żółtego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 mała młoda cukinia
500g mięsa mielonego
2 łyżki oleju do smażenia
30g płatków owsianych
50g przecieru pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka rosołu instant
sól, pieprz
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować.
Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć. Kolejno dodać przecier pomidorowy, marchewki, cukinię, sól, pieprz, rosół i zioła. Wszystko razem chwilkę smażyć. Pod koniec dodać 50g sera żółtego. Wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie. Na cieście ułożyć chłodną lub lekko ciepłą masę z mięsa mielonego, posypać pozostałym serem żółtym. Boki ciasta założyć na mięso (tj. zawinąć mięso w ciasto francuskie). Ciasto posmarować żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C.
Joanno mam pytanie, czy marchewka dojdzie w piekarniku czy jest twardawa? Bo zastanawiam się czy nie lepiej ją najpierw trochę podgotować, a dopiero później dodać do mięsa. Jak myślisz?