Ładnie podane mięso mielone z dodatkiem warzyw, zawinięte w ciasto francuskie. Sycące danie obiadowe. Do potrawy pasuje sos cebulowy lub tzatziki.
Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100g startego sera żółtego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 mała młoda cukinia
500g mięsa mielonego
2 łyżki oleju do smażenia
30g płatków owsianych
50g przecieru pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka rosołu instant
sól, pieprz
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować.
Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć. Kolejno dodać przecier pomidorowy, marchewki, cukinię, sól, pieprz, rosół i zioła. Wszystko razem chwilkę smażyć. Pod koniec dodać 50g sera żółtego. Wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie. Na cieście ułożyć chłodną lub lekko ciepłą masę z mięsa mielonego, posypać pozostałym serem żółtym. Boki ciasta założyć na mięso (tj. zawinąć mięso w ciasto francuskie). Ciasto posmarować żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
12 lat temu
Właśnie się piecze :) Mam nadzieję, że odgrzewane jutro w pracy będzie smakowało tak dobrze jak wygląda na zdjęciach
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
12 lat temu
[b]Natalio[/b] Pokrój ją w małą kostkę i podsmaż, aż zmięknie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
12 lat temu
Joanno mam pytanie, czy marchewka dojdzie w piekarniku czy jest twardawa? Bo zastanawiam się czy nie lepiej ją najpierw trochę podgotować, a dopiero później dodać do mięsa. Jak myślisz?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
13 lat temu
[b]Aneto[/b] możesz je pominąć. Płatki mają zagęścić farsz, ale ich jest tak mało, że nic się nie stanie jak ich nie dodasz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Becia·
13 lat temu
wychodzi dokladnie tak, jak na zdjeciu :)
a jakie pyszniaaaste :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
13 lat temu
Czym można zastąpić platki owsiane? Niestety jestem uczulona na gluten i nie mogę ich jeść.