Mizeria z ogórka, rzodkiewki i jabłka

Napisz komentarz
Mizeria z ogórka, rzodkiewki i jabłka

Chrupiąca sałatka ze świeżego ogórka, rzodkiewki i jabłka. Lekko słodka, chrupiąca, soczysta, szybka i pyszna. Idealny dodatek do różnych potraw.

Składniki na ok. 4- 5 porcji:

  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • 4 większe rzodkiewki
  • 1 małe jabłko
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego (ok. 10% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub białego, winnego)
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
  • 1- 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka, rzodkiewkę i jabłko umyć i osuszyć.
  2. Ogórka obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
  3. Plasterki umieścić w misce i posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i pozostawić na ok. 15 minut.
  4. W międzyczasie wymieszać w miseczce jogurt z miodem, octem, cebulką, papryką w proszku i pieprzem.
  5. Rzodkiewki pokroić w cienkie półplasterki.
  6. Jabłko obrać, pokroić w ósemki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w poprzek w cienkie plasterki.
  7. Po 15 minutach odlać wodę, którą puściły ogórki. Dodać plasterki rzodkiewki i jabłka. Polać sosem i wymieszać. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Mizeria z ogórka, rzodkiewki i jabłka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.