Mizeria z ogórka, rzodkiewki i jabłka
Chrupiąca sałatka ze świeżego ogórka, rzodkiewki i jabłka. Lekko słodka, chrupiąca, soczysta, szybka i pyszna. Idealny dodatek do różnych potraw.
Składniki na ok. 4- 5 porcji:
- 1 długi ogórek szklarniowy
- 4 większe rzodkiewki
- 1 małe jabłko
- 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego (ok. 10% tłuszczu)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub białego, winnego)
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
- 1- 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Ogórka, rzodkiewkę i jabłko umyć i osuszyć.
- Ogórka obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
- Plasterki umieścić w misce i posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i pozostawić na ok. 15 minut.
- W międzyczasie wymieszać w miseczce jogurt z miodem, octem, cebulką, papryką w proszku i pieprzem.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie półplasterki.
- Jabłko obrać, pokroić w ósemki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w poprzek w cienkie plasterki.
- Po 15 minutach odlać wodę, którą puściły ogórki. Dodać plasterki rzodkiewki i jabłka. Polać sosem i wymieszać. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 4- 5 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 7842
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.