Ta przystawka, od czasu kiedy po raz pierwszy ją przygotowałam, regularnie pojawia się na naszym stole. Dobrze wygląda, smakuje i jest łatwa do przygotowania.
Składniki:
200 g wędzonego łososia w plasterkach
180 g mrożonego szpinaku ze śmietaną
200 g startego sera żółtego
200 g serka śmietankowego z ziołami
1 jajko
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić i wymieszać z jajkiem.
Masę szpinakową rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z góry startym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ser lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie rozsmarować serek śmietankowy i ułożyć na nim łososia.
Całość zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.