Bardzo smaczna tarta-pizza na cieniutkim spodzie z gruszkami i serem mozzarella. Jeśli lubicie kombinacje dań z owocami to ta tarta będzie Wam smakować. Idealnie nadaje się jako ciepła przekąska.
Składniki na ok. 4 porcje:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
Nadzienie:
1 duża gruszka
100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche")
ok. 250- 300g sera mozzarella
zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę, wodę, sól i oliwę zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować bardzo cienko. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszkę umyć, osuszyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki.
Zieloną cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Ser mozzarella pokroić w plasterki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C (grzałka góra- dół).
Ciasto posmarować creme fraiche. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać cebulką, ułożyć plasterki gruszki i przykryć serem.