Ta przystawka, od czasu kiedy po raz pierwszy ją przygotowałam, regularnie pojawia się na naszym stole. Dobrze wygląda, smakuje i jest łatwa do przygotowania.
Składniki:
200 g wędzonego łososia w plasterkach
180 g mrożonego szpinaku ze śmietaną
200 g startego sera żółtego
200 g serka śmietankowego z ziołami
1 jajko
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić i wymieszać z jajkiem.
Masę szpinakową rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z góry startym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ser lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie rozsmarować serek śmietankowy i ułożyć na nim łososia.
Całość zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Joanno, a czy szpinak po rozmrożeniu mam jeszcze podgotować i dopiero do wystudzonego dodać jajko? Wygląda smakowicie i chciałabym zrobić na urodziny męża.
Połączenie łososia ze szpianakiem jest super. Ja czasem do szpinaku dorzucam odrobinę czosnku, do tego łosoś norweski wędzony Suempol.
Jeśli ktoś chce totalnie na zimno, to można zamiast ciasta francuskiego dać placki tortilli.
witam, chciałam się dowiedzieć czy jeśli zrobię dzien wczesniej tzn na wieczor ta rolade i zostawie zawiniętą w foli to bedzie dobra na drugi dzien??? Przepis wygląda wyśmienicie:) pozdrawiam
Ja przygotowuję ciasto szpinakowe następująco: mrożony szpinak rozdrobniony z Horteksu odparowuję na patelni z odrobiną oliwy i przeciśniętym dużym ząbkiem czosnku. dodaję sól i pieprz i studzę. Do wystudzonego szpinaku dodaję 4 żółtka, mieszam, a następnie delikatnie mieszam z pianą ubitą z 4 białek. Rozkładam masę na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze z piekarnika i piekę całość 20 min. w temp.160 stopni.Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika nakładam farsz i zwijam roladę. Ja robię bez łososia, daję 2 serki Almette, suszone pomidory, pietruszkę, jajka na twardo posiekane i co mi jeszcze przyjdzie do głowy.
[b]Eli[/b] jeśli kupisz mrożony szpinak ze śmietaną to on jest już doprawiony i nic nie musisz robić. Jeśli sama chcesz zrobić szpinak ze śmietaną to kup rozdrobniony, dodaj śmietanę i wtedy dopraw do smaku.