Aromatyczny, soczysty kurczak pieczony w świeżych ziołach z ziemniakami i pomidorkami. To przepis na łatwy i pyszny obiad. Dodatkowo do dania można przygotować ulubioną surówkę lub sałatkę.
Składniki na ok. 4- 5 porcji:
Kurczak:
1 kurczak (ok. 1,3- 1,5kg)
ok. 2 łyżek posiekanych, świeżych (lub mrożonych) ziół np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek, majeranek
ok. 80 g masła
sól, pieprz
Ziemniaki:
1 kg ziemniaków (dowolne, ale najlepiej typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
150 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę lekko oddzielić od mięsa, szczególnie na piersiach i udach.
Masło roztopić. Następnie wymieszać z ziołami, solą i pieprzem.
Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Płynnym masłem ziołowym natrzeć mięso kurczaka pod skórą i skórę. Nogi kurczaka związać.
Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Przełożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę i sól. Poruszając miską, obtoczyć ziemniaki z zalewie.
Po 30 minutach pieczenia, otworzyć piekarnik i rozłożyć ziemniaki w formie wkoło kurczaka.
Piec dalej ok. 1 godziny, aż ziemniaki będą miękkie, a kurczak upieczony i ładnie zarumieniony. (Kurczaka w czasie pieczenia obracać i polewać masłem, które spłynęło do naczynia).
Ok. 15 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki.