Bardzo smaczny obiad. Wszystko mi w nim pasuje. Kotlet schabowy zapiekany jest w sosie musztardowo- śmietanowym. Dzięki dodatkowi miodu, sos jest delikatny, ale miód nie jest wyczuwalny. Do tego serwowane jest puree ziemniaczane wymieszane z podsmażoną kapustą włoską. Myślę, że kapusta pekińska mogłaby być dobrym zamiennikiem. Danie pycha.
Składniki na 6 porcji:
6 kotletów schabowych (jeden około 200g)
1 kg ziemniaków
1 mała kapusta włoska
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki musztardy
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka mąki pszennej
400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki masła
200ml mleka
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebule ułożyć na mięsie.
Musztardę, miód i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polać sosem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć 1 min. Potem przykryć i dusić około 10min, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
Mleko podgrzać. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree. Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że jest urządzenie kuchenne - Maszynka Do Schabowych V2, które rozpłaszcza mięso tworząc na nim wyraźny kratkowany wzór.
Dzień dobry :) Bardzo dziękuję za przepis,aż ślinka cieknie :) Czy kotlety podsmażała wcześniej na patelni w mące,jajku i bułce czy od razu surowe można wkładać do naczynia? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :) Miłego popołudnia :)
dobre danie,tylko szkoda że Pani nie napisała ze powinno kotlety się jednak trochę rozbić,po 1,5 h pieczenia nadal były twarde,poza tym danie godne polecenia, ciekawy smak. kapustę przygotowałam zwykłą białą, z boczkiem - czyli normalnie zasmażaną.
Zrobiłam to danie i było pyyyyszne :)!
Zamiast naczynia żaroodpornego i piekarnika ja zrobiłam mięsko normalnie na patelni i też wyszło przepyszne.
Pozdrawiam
bardzo mnie kusi ten przepis, tylko nie mam płynnego miodu - czy mogę go zastąpić prawdziwym, twardym? Jeśli tak, to czy jakoś zmieniać proporcje? z góry dziękuję za wskazówki
[b]Ilona[/b] ja czuję musztardę. Jak dla mnie, to 2 łyżki są w sam raz i sos wychodzi delikatny w smaku. Jeśli lubicie musztardę to możesz dać troszkę więcej, będzie wtedy bardziej intensywny. Teraz ciekawa jestem jak Ci posmakuje :)