Zapiekanka z mięsa mielonego i białej kapusty. Samodzielne, lekkie danie, można podawać je z ziemniakami, czy ryżem lub samodzielnie w wersji niskowęglowodanowej. Pasuje tutaj także czerwona fasola z puszki, która sprawia, że danie jest bardziej sycące.
Składniki na ok. 3 porcje:
500 g kapusty włoskiej lub szpiczastej
½ litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
300 g mięsa mielonego
½ puszki czerwonej fasoli, opcjonalnie
20 g masła + trochę do posmarowania formy
sól, czarny pieprz mielony
150 g sera żółtego, startego
3 jajka
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 minut. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą (i czerwoną fasolą) i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami.
Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.
Zrobiłam pewną modyfikację tego przepisu. Zostało mi trochę farszu z gołąbków i trochę młodej kapusty więc postanowiłam zaryzykować i zobaczyć co wyjdzie. Mięsa już nie podsmażałam bo było z ryżem a resztę zrobiłam jak w przepisie i wyszło naprawdę dobre. Myślę, że ten przepis można modyfikować na wiele różnych sposobów i rezultat zawsze będzie zadowalający. Następnym razem zrobię oryginał. Pozdrawiam.
Wczoraj przygotowałam tę zapiekankę. Oprócz zalecanych składników dodałam również przesmażone pieczarki z cebulką. Wymieszałam je z mięsem i kapustą przygotowaną zgodnie z podanym na tej stronie przepisem. Następnie wyłożyłam 1/2 składników do naczynia żaroodpornego i posypałam serem, potem pozostałą cześć i na wierzch także nałożyłam ser. Wyszła znakomita !!!! Danie bardzo smaczne i stanowiące odmianę w mojej kuchni. Dziękuje za przepis :)