Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min. Kolejno przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem lub margaryną.
Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami.
Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40min. w temperaturze 200°C. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki: „So kocht Frau Antje heute”.
Zrobiłam pewną modyfikację tego przepisu. Zostało mi trochę farszu z gołąbków i trochę młodej kapusty więc postanowiłam zaryzykować i zobaczyć co wyjdzie. Mięsa już nie podsmażałam bo było z ryżem a resztę zrobiłam jak w przepisie i wyszło naprawdę dobre. Myślę, że ten przepis można modyfikować na wiele różnych sposobów i rezultat zawsze będzie zadowalający. Następnym razem zrobię oryginał. Pozdrawiam.
Wczoraj przygotowałam tę zapiekankę. Oprócz zalecanych składników dodałam również przesmażone pieczarki z cebulką. Wymieszałam je z mięsem i kapustą przygotowaną zgodnie z podanym na tej stronie przepisem. Następnie wyłożyłam 1/2 składników do naczynia żaroodpornego i posypałam serem, potem pozostałą cześć i na wierzch także nałożyłam ser. Wyszła znakomita !!!! Danie bardzo smaczne i stanowiące odmianę w mojej kuchni. Dziękuje za przepis :)