
Zapiekanka z mięsa mielonego i białej kapusty. Samodzielne, lekkie danie, można podawać je z ziemniakami, czy ryżem lub samodzielnie w wersji niskowęglowodanowej. Pasuje tutaj także czerwona fasola z puszki, która sprawia, że danie jest bardziej sycące.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 500 g kapusty włoskiej lub szpiczastej
- ½ litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 300 g mięsa mielonego
- ½ puszki czerwonej fasoli, opcjonalnie
- 20 g masła + trochę do posmarowania formy
- sól, czarny pieprz mielony
- 150 g sera żółtego, startego
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 minut. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
- Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą (i czerwoną fasolą) i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
- Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami.

- Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 3 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
