Tarta ze szparagami

  • Preparation Time: PT1H00M
  • Cooking Time: PT0H40M
  • Total Time: PT2H10M
  • Servings: 4- 6
  • Diet: Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło, Na zimno
  • Główny składnik: Warzywa
  • Składnik - Nabiał: Śmietana
  • Składnik - Warzywa: Pomidor, Szparagi
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Smak: Słony
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja, Przekąska
  • Okazja: Impreza, prywatka, Impreza firmowa
  • Trudność: Średnio trudne
  • Dieta, Konsumenci : Bez mięsa, Wegetariańskie
  • Czas przygotowania: Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Piekarnik
15 Komentarzy
Tarta ze szparagami

Wytrawna tarta z zielonymi szparagami i pomidorkami na kruchym cieście to pomysł na elegancki, a jednocześnie prosty obiad lub kolację. Delikatne, zielone szparagi i soczyste pomidorki zatopione są w kremowym, jajeczno-śmietanowym sosie, a wszystko to spoczywa na ultra kruchym, maślanym spodzie.

Ciasto kruche zawiera sporą ilość masła w stosunku do mąki, dzięki czemu po upieczeniu jest nie tylko chrupiące, ale i przyjemnie maślane.

Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło – prosto z piekarnika, jak i na zimno – np. jako przekąska na pikniku, w lunchboxie albo na letnim przyjęciu w ogrodzie. To świetna propozycja na sezon szparagowy – warto korzystać, póki trwa. Tartę można serwować samą lub przykładowo z sałatką z rukoli, lampką białego wina albo chłodnym sosem jogurtowo-czosnkowym.

Składniki na formę do tarty lub tortownicę o śr. 26- 28 cm:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego
  • jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

  • ok. 400- 500 g zielonych szparagów
  • ok. 3 zielone cebulki dymki (po pokrojeniu ok. 6- 7 łyżek)
  • 100 g śmietany creme fraiche (kupnej lub z przepisu: "Creme Fraiche", ewentualnie kwaśna śmietana 18%), temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 100 g mini pomidorków (daktylowych lub koktajlowych)
  • sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty o średnicy 26- 28 cm wysmarować masłem. W przypadku użycia tortownicy (u mnie o śr. 26 cm): wyłożyć dno papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i soli zagnieść robotem kuchennym jednolite ciasto. (Ciasto jest klejące - ja nie dosypuję dodatkowej mąki).

2

  1. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

  1. W tym czasie szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przekroić wszerz na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie dokładnie odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Cebulkę dymkę umyć, osuszyć i drobno posiekać.

4

  1. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  2. W miseczce wymieszać śmietanę creme fraiche z jajkami, mąką, solą i pieprzem.

5

  1. Schłodzonym ciastem wykleić przygotowaną formę, formując również wysokie brzegi (w przypadku tortownicy – mniej więcej do połowy wysokości obręczy).
  2. Na cieście rozsypać posiekaną cebulkę, ułożyć szparagi, a następnie połówki pomidorków. Całość zalać sosem jajeczno- śmietanowym. (Sos nie przykryje całkowicie warzyw – zbierze się głównie na spodzie).

6

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

8

  1. Podawać na ciepło lub zimno.
  2. Tartę można przechowywać w lodówce do 2 dni – wystarczy odgrzać w piekarniku lub zjeść na zimno.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 6

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tarta ze szparagami Tarta ze szparagami Tarta ze szparagamiTarta ze szparagami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.