100g creme fraiche (kupnej lu z przepisu: "Creme Fraiche")
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
pomidorki koktajlowe
sól ziołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować masłem (lub margaryną). Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Następnie rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.
[b]Łasuchu[/b] miło mi, że tarta Ci smakuje. Nie wiem za bardzo od czego mogł być ten nadmiar tłuszczu. Ciasto jest zwykłe kruche. Nadzienie też powinno się "związać".
Serdecznie dziękuję za przepis. Wyszło fajnie, kolorowo i smacznie, choć muszę przyznać, że po wyjęciu z piekarnika ciasto i blaszka "ociekały" tłuszczem. Musi tak być czy coś źle zrobiłam? Pozdrawiam!
Dziękuję :-)
[b]Lina[/b] osobiście nie lubię skórki z pomidora i nawet surowego parzę wrzątkiem i ściągam skórką. Na tarcie są malutkie pomidorki koktajlowe i po upieczeniu ta skórka ładnie się oddziela i ją po prostu ściągam palcami :-* ;-) Mój mąż zawsze się ze mnie śmieje i wcina jak leci :lol:
Piękna jest :) A tak z ciekawości, nie przeszkadza Ci skórka z pomidorków jak się przypiecze? to mnie jakoś odwodzi od używania świeżych pomidorów w pieczonych rzeczach. A może jakoś sobie z tym radzisz?
Pozdrawiam