Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
300 g makaronu Spaghetti
świeżo starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
1 miesięcy temu
Pyszne!! 🙌 dziękuję! Pozdrawiam serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
8 miesięcy temu
Wyszło przepyszne 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ona·
1 lat temu
Czy bulion może być z kostki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danski ·
2 lat temu
Mmm mmm delicious
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemek·
2 lat temu
Przydaloby się wymieszać sos z makaronem. Nazwa bolognese jest już zarezerwowana dla pewnego włoskiego dania😜
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
1 lat temu
To se zamieszaj ćwoku
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja ·
1 lat temu
Trochę klasy przydałoby się. Byłam we Włoszech kilkakrotnie, makarony podają pyszne. Sos zawsze był wymieszany z makaronem przed wyłożeniem na talerz. Na wierzchu był tylko parmezan, albo świeże zioła lub w przypadku carbonary czarny pieprz i parę dodatkowych kostek boczku. Nigdy nie podano czystego makaronu z kleksem sosu na wierzchu. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mira·
1 lat temu
Nie przejmuj się chamstwem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
7 miesięcy temu
Co ty nie powiesz haha 😂 byłam w Włoszech i akurat miałam podane jak w tym przepisie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
4 miesięcy temu
Ej miłej się odzywaj za kogo ty się uważasz
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosc·
2 lat temu
Proste i smaczne polecam😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
2 lat temu
Ale to było pyszne ☺️❤️❤️❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mati·
2 lat temu
Najlepsze jakie robiłem z czyjegoś przepisuPolecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jurla ·
2 lat temu
Wyszło naprawdę przepyszne. Podwoiłam składniki a zamiast pomidorów z puszki dałam passate. Wcześniej ciut podsmażyłam koncentrat mieszając z mięsem. Idealnie wyszło z wywaru z mrożonego rosołu. Podałam z makaronem pełnoziarnistym. Mąż i 3 dzieci wraz ze mną się zajadali. Dziękuję za przepis 🥀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Raaav Q·
2 lat temu
Kolor nie wychodzi jak na zdjęciu, a czas przygotowania jest mocno zaniżony. Serio udaje wam się przyrządzić w 40min a dusić tylko przez 20min? Proporcje tworzą tak wodnistą masę, że potrzeba czasu aby się to zagęściło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz·
3 lat temu
Dzień Dobry. Robię kolejny raz i jest super. Moje modyfikacje: lubię dużo oregano, tj. ok. 5 łyżeczek + 1 łyżeczką tymianku dodaję od razu do podsmażonej cebuli z koncentratem pomidorowym. Te suszone zioła potrzebują temperatury i czasu, aby oddać aromat. Daję 2 razy więcej czosnku (przeciskam przez praskę). Uważam, że kluczowa jest kwestia równowagi smaku między słodkim a ostrym. Dodaję miodu i papryki słodkiej oraz ostrej lub/i chili pieprz cayenne. Sos powinien dusić się na małym ogniu nie mniej 20 min., lepiej trochę dłużej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
2 lat temu
to juz zaczyna bardziej przypominac meksykanskie danie niz wloskie ale tez czasem lubie zrobic spaghetti na ostro
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adrian·
3 lat temu
Moje pierwsze spagetti jakie zrobiłem I wyszło pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
3 lat temu
Robiłam kilka razy, jest bardzo smaczne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
3 lat temu
Polecam dodać 70ml mleka na taka ilość
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
3 lat temu
No nie ,mleko? Bawarki nie pije.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominik·
2 lat temu
Akurat mleko bardzo fajnie sie komponuje w sosie, byle go nie dodac za duzo. Wtedy daje fajny kremowy efekt. Sam nie wierzylem dopoki nie sprobowalem ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gibon·
2 lat temu
Juz lepiej dodać skyr
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adam Kaliński ·
2 lat temu
Jak można zepsuć tak smaczne danie dodając mleko 🤦 odradzam stanowczo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
3 lat temu
Robię tylko z tego przepisu i zawsze wychodzi przepychota. Daje tylko mniej oregano lub wcale :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martina·
3 lat temu
Moje wyszło gorzkie, podejrzewam że od oregano :/ za dużo tego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mtty·
3 lat temu
Smaczne, ale to nie jest bolognese.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
3 lat temu
Najlepsze spaghetti jakie jadłam i smakuje całej rodzinie. Pycha. Polecam (heart)