Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki z mozzarellą. Szybka zupa, aromatyczna, mocno pomidorowa. Podawana jest z kawałkami sera mozzarella i świeżą bazylią. Ser mozzarella delikatnie rozpuszcza się w gorącej zupie. Można serwować ją dodatkowo ze świeżą bagietką.
Pomidory z puszki razem z sosem przełożyć do miski i zmiksować blenderem.
Cebulę obrać i pokroić kostkę.
Czosnek obrać i posiekać drobno.
Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać czosnek, przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Podsmażyć przez 1 minutę, mieszając.
Dodać zmiksowane pomidory i bulion. Całość wymieszać, zagotować i gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem.
Bagietkę pokroić w cienkie kromeczki i przysmażyć na 3 łyżkach oleju z obu stron.
Zupę nalać do talerzy. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyozdobić bazylią.