Zupa krem z brokułów
6 Komentarzy
Składniki na 4 porcje:
- 500g brokułów
- cebula
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 500ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
- Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Łodygi obrać i pokroić na małe kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać brokuły i wywar. Zagotować. Dalej gotować ok. 15- 20 minut pod przykryciem.
- Migdały zarumienić na patelni bez tłuszczu.
- Z zupy wyciągnąć parę różyczek brokułu do dekoracji. Całość zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zupę rozlać do talerzy. Przyozdobić różyczkami brokułu i posypać migdałami.
Smacznego.
Odsłon: 395581