Zupa krem z cukinii

  • Total Time: PT0H30M
  • Servings: 4
  • Diet: Glutenfrei, Low Carb, Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Warzywa
  • Składnik - Nabiał: Śmietana
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Cukinia, Czosnek
  • Smak: Neutralny
  • Rodzaj zupy: Zupa kremowa
  • Pora dnia: Obiad
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Dzieci, Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Zdrowe
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Garnek
4 Komentarzy
Zupa krem z cukinii

Zdrowa, lekka, kremowa zupa z cukinii. Szybka, łatwa, a do tego aromatyczna. Podałam ją z kleksem gęstej śmietany, jako pierwsze danie. Jeśli ma być bardziej konkretna to można podać ją z grzankami lub świeżym pieczywem.

Składniki na 1, 4 litra (ok. 4 porcje):

  • 4 małe cukinie (łączna waga do 900g)
  • 600 ml bulionu np. warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek osobno drobno posiekać.
  2. Cukinie umyć, odciąć końcówki i nie obierając pokroić w kostkę.
  3. Na dużej patelni roztopić masło. Dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać cukinię. Smażyć przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  4. Całość przełożyć do garnka i zalać bulionem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować przez 15 minut na małej mocy palnika. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
  5. Następnie zmiksować zupę blenderem. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4 porcje, (1 litr i 400 ml zupy)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa krem z cukinii
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.