Zdrowa, lekka, kremowa zupa z cukinii. Szybka, łatwa, a do tego aromatyczna. Podałam ją z kleksem gęstej śmietany, jako pierwsze danie. Jeśli ma być bardziej konkretna to można podać ją z grzankami lub świeżym pieczywem.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek osobno drobno posiekać.
Cukinie umyć, odciąć końcówki i nie obierając pokroić w kostkę.
Na dużej patelni roztopić masło. Dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać cukinię. Smażyć przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Całość przełożyć do garnka i zalać bulionem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować przez 15 minut na małej mocy palnika. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
Następnie zmiksować zupę blenderem. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.