Klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Przygotowana jest na wywarze drobiowym. Jest to zupa bardzo smaczna i sycąca. Jest średnio gęsta. Warzywa i kasza powinny w bulionie swobodnie pływać. Kaszę jęczmienną możecie dodać dowolną, jaką lubicie. Ja akurat w tym przepisie użyłam drobną.
Składniki na ok. 2,5 litra:
ok. 600 g (2 sztuki) udek z kurczaka
2 litry wody
1 cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchewka
5 łyżek kaszy jęczmiennej np. mazurska (według uznania grubsza lub drobniejsza)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
sól, czarny pieprz mielony do smaku
posiekana natka pietruszki i koperek
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka oczyścić z nadmiar tłuszczu. Przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
Do garnka włożyć obraną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kaszę przełożyć na drobne sitko i przepłukać zimną wodą.
Po godzinie do wywaru dodać ziemniaki, startą marchewkę, kaszę i łyżeczkę soli. Gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
Doprawić zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Podawać z kawałkami mięsa z kurczaka, z posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Jestem bardzo wdzięczna za ten przepis. Gotowałam go już dwa razy. Bardzo łatwo jest śledzić na bieżąco co trzeba zrobić. Szczególnie dla osób, które rzadko gotują i nie wiedzą jak robi się bulion (Co niektóre przepisy na internecie od razu wymagają. To jest proste, ale czasem się zapomina proste rzeczy jak robi się je rzadko.).
Sorry ale nie chwalac sie to mi sie zawsze taki udaje. Tylko ze nie robie z kury Ale z golonka i oczywiscie dodaje majeranek. Wlasnie koncze a smak SUPER!
bez sensu wszystko bedzie niedosolone, ladny kolor klarowny zupa zachowuje jak sie jej nie za buzuje czyli jak rosol gotuje sie na malutkim ogniu,sol nie ma nic do rzeczy