Kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pomarańczą. Pyszna, kremowa, aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Podałam ją ze smażonymi, drobno pokrojonymi ziemniakami, zieloną cebulką i ziarnami słonecznika.
Składniki na ok. 2 litry (ok. 4 porcje):
Zupa:
1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
2 ziemniaki
2 marchewki
500 ml bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 mała cebula
½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
1 duży ziemniak
2 łyżki oleju
1 zielona cebulka
ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, mlekiem kokosowym i sokiem pomarańczowym. Zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować np. blenderem na krem.
Doprawić imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dużego ziemniaka obrać, umyć, osuszyć i pokroić w jak najcieńsze słupki. (Najpierw w cienkie plasterki i następnie w cienkie słupki). Przysmażyć na oleju na patelni, aż się zarumienią i będą miękkie. (Będą się sklejać, ale można je rozdzielić dwoma widelcami). Posolić.
Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Zupę rozlać do talerzy lub misek. Udekorować smażonymi ziemniakami, cebulką i ziarnami słonecznika. (Na zdjęciu są jeszcze smugi z mleka kokosowego. Słonecznik można podprażyć na suchej patelni).