Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Zupa pomidorowa przygotowana na rosole, z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Zupa jest łagodna, kremowa i bardzo smaczna. Lubiana bardzo przez dzieci.
Pomidorową można serwować z ryżem, makaronem lub lanymi kluseczkami.
Składniki na 3 litry zupy:
- ok.600 g (2 sztuki) udek z kurczaka (lub skrzydełka, cały korpus z kurczaka, kości ze schabu, żeberka itp.)
- 2 litry wody
- ok. 300 g marchewki
- ok. 130 g pietruszki
- ok. 100 g korzenia selera
- kawałek pora
- cebula
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki soli
- natka pietruszki (część natki przeznaczyć do wywaru, a drugą część posiekać i dodać do gotowej zupy)
- 2 puszki pomidorów bez skórki w puszce (całe lub krojone, 1 puszka 400g)
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego (w zależności od intensywności koncentratu)
- sól, pieprz czarny mielony
- ok. 100 ml słodkiej śmietanki lub śmietany do zupy
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka oczyścić z nadmiar tłuszczu. Przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
- W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por i gałązki natki pietruszki umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę można pozostawić w łupinkach, należy ją tylko opłukać i naciąć nożem.
- Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
- Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
- Po godzinie gotowania, dodać sól i natkę pietruszki. Gotować dalej 30 minut.
- Następnie przecedzić całość do innego garnka przez sitko.
- Pomidory z puszek przełożyć do miski i oczyścić z ewentualnych skór i resztek szypułek. Dodać do przecedzonego wywaru i zmiksować blenderem na jednolitą zupę.
- Sprawdzić smak. Zupa będzie najprawdopodobniej mało intensywna. Dlatego należy dodać dodatkowo koncentrat pomidorowy. Wymieszać i mocno podgrzać. Doprawić solą, pieprzem mielonym i śmietanką do smaku.
- Do zupy dodać pokrojoną w grube plasterki, wyjętą z rosołu marchewkę i kawałki mięsa z kurczaka.
- Podawać z ugotowanym ryżem, makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 8 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 99217
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.