Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki

Napisz komentarz
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki

Zupa pomidorowa przygotowana na rosole, z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Zupa jest łagodna, kremowa i bardzo smaczna. Lubiana bardzo przez dzieci.

Pomidorową można serwować z ryżem, makaronem lub lanymi kluseczkami.

Składniki na 3 litry zupy:

  • ok.600 g (2 sztuki) udek z kurczaka (lub skrzydełka, cały korpus z kurczaka, kości ze schabu, żeberka itp.)
  • 2 litry wody
  • ok. 300 g marchewki
  • ok. 130 g pietruszki
  • ok. 100 g korzenia selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki soli
  • natka pietruszki (część natki przeznaczyć do wywaru, a drugą część posiekać i dodać do gotowej zupy)
  • 2 puszki pomidorów bez skórki w puszce (całe lub krojone, 1 puszka 400g)
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego (w zależności od intensywności koncentratu)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ok. 100 ml słodkiej śmietanki lub śmietany do zupy

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka oczyścić z nadmiar tłuszczu. Przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por i gałązki natki pietruszki umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę można pozostawić w łupinkach, należy ją tylko opłukać i naciąć nożem.
  3. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  4. Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
  5. Po godzinie gotowania, dodać sól i natkę pietruszki. Gotować dalej 30 minut.
  6. Następnie przecedzić całość do innego garnka przez sitko.
  7. Pomidory z puszek przełożyć do miski i oczyścić z ewentualnych skór i resztek szypułek. Dodać do przecedzonego wywaru i zmiksować blenderem na jednolitą zupę.
  8. Sprawdzić smak. Zupa będzie najprawdopodobniej mało intensywna. Dlatego należy dodać dodatkowo koncentrat pomidorowy. Wymieszać i mocno podgrzać. Doprawić solą, pieprzem mielonym i śmietanką do smaku.
  9. Do zupy dodać pokrojoną w grube plasterki, wyjętą z rosołu marchewkę i kawałki mięsa z kurczaka.
  10. Podawać z ugotowanym ryżem, makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.