Prosta zupa z zielonego groszku. Można wykorzystać świeży lub mrożony groszek. Do zupy będą pasować grzanki, groszek ptysiowy, świeże pieczywo, a także makaron. Zamiast zabielać zupę, można podać ją z kleksem ubitej śmietanki. Jest również smaczna bez zabielania.
450 g groszku zielonego (świeżego wyłuskanego lub mrożonego)
1 łyżka oleju
1 cebula
sól, czarny pieprz mielony
Dodatkowo (opcjonalnie):
ok. 100 g słodkiej śmietanki 30- 36%
posiekana zielona cebulka
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Odstawić na bok.
Bulion warzywny doprowadzić do zagotowania. Dodać groszek i ponownie zagotować. Dalej gotować na niskiej mocy palnika przez 10 minut. (Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę).
Do zupy dodać przesmażoną cebulę. Całość zmiksować blenderem na krem. (Według uznania można dodatkowo przetrzeć przez sitko). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa jest gotowa, ale można dodać do niej trochę śmietanki. Śmietankę można ubić na sztywno i podawać zupę z kleksem śmietany. Posypać posiekaną, zieloną cebulką.
Witam ,Zmniejszylam ilość bulionu do 1,6 l i po ugotowaniu groszku jeszcze przezornie odpalam filiżankę przed zmiksowaniem a i tak krem wyszedł bardzo rzadki . Mimo wszystko smaczna zupka :)