
Żurek wielkanocny możecie przygotować na zakwasie kupnym, ale jeśli macie ochotę możecie taki zakwas zrobić samemu w domu. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Chcąc przyśpieszyć fermentację zakwasu należy dodać łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę razowego chleba.
Zakwas należy nastawić najpóźniej na 5 dni przed świętami. Można go zrobić również wcześniej i przechować do ok. dwóch tygodni w lodówce.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
- Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
- Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni. Codziennie przez te 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
- Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |