Żurek wielkanocny możecie przygotować na zakwasie kupnym, ale jeśli macie ochotę możecie taki zakwas zrobić samemu w domu. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Chcąc przyśpieszyć fermentację zakwasu należy dodać łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę razowego chleba.
Zakwas należy nastawić najpóźniej na 5 dni przed świętami. Można go zrobić również wcześniej i przechować do ok. dwóch tygodni w lodówce.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki letniej, przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni. Codziennie przez te 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.
Wlasnie zrobiłam zakwas trochę zaspałam :( do świąt jest 7 dni czy mogę po 5 dniach czekania mieszac go tylko 2 i pozniej użyć czy bede miec zurek dopiero po świętach?
Przepraszam, zakręciłam się sama. Wystarczy 5 dni. Raz dziennie należy go zamieszać :) Po prostu codziennie mieszamy przez 5 dni. Ufff sama jeszcze nie nastawiłam zakwasu ;)
Chcę zrobić żurek i zakwas po raz pierwszy i dlatego moje może dziwne. Czy gotowy zakwas trzeba przelać przez sitko czy wlewa się całość do zupy. Jeżeli trzeba przecedzić to kiedy?
Witam! Zrobiłam zakwas jakieś 2 dni temu ale jakoś tak się stało, że zamiast 3 szklanek wody dodałam tylko 1. Dzisiaj dolałam dwie szklanki letniej wody i zakwas bardzo ładnie się rozdzielił. Czy w tym przypadku należy wylać zakwas i zrobić na nowo ? Przypomnę, że ma 3 warstwy więc wygląda bardzo podobnie jak na zdjęciu. Czy dolanie tej wody z opóźnieniem może sprawić, że zakwas po prostu się zepsuje?
Witam , jak to jest on ma pierwsze pięć dni stać bez mieszania później przez kolejne 5 dni mieszać czyli w sumie 10 dni czy tylko te 5 dni mieszać a później do lodówki ?
Mam pytanie, czy z moim zakwasem jest wszystko w porządku - aktualnie mam 3 warstwy: mąkę, wodę i pianę z mąki wyglądającą jak rosnący zakwas. Pachnie dobrze, pleśni nie widać, ale jakoś dziwnie to wygląda.