·
1 lat temu
Robię już z roku na rok na święta i przysznie się udaje, żurek z tego zakwasu zawsze się idaje rewelacyjnie, dziękuję za przepis i pozdrawaim z Wilna ☺️
Żurek wielkanocny możecie przygotować na zakwasie kupnym, ale jeśli macie ochotę możecie taki zakwas zrobić samemu w domu. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Chcąc przyśpieszyć fermentację zakwasu należy dodać łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę razowego chleba.
Zakwas należy nastawić najpóźniej na 5 dni przed świętami. Można go zrobić również wcześniej i przechować do ok. dwóch tygodni w lodówce.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |