Żurek wielkanocny możecie przygotować na zakwasie kupnym, ale jeśli macie ochotę możecie taki zakwas zrobić samemu w domu. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Chcąc przyśpieszyć fermentację zakwasu należy dodać łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę razowego chleba.
Zakwas należy nastawić najpóźniej na 5 dni przed świętami. Można go zrobić również wcześniej i przechować do ok. dwóch tygodni w lodówce.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki letniej, przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni. Codziennie przez te 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.
Siemka,Ludziska jak się niżej czyta pytania to fajny kabaret ale zakwas będzie pycha. Po prostu jeśli do dałeś przyprawy to mają bakterie i się pieni więc dziennie trzeba pianę wywalić. Jak ktoś chce to na zakwas chlebowy przerobić to żaden problem czeba dziennie dokarmiać. A jak ktoś się w to zabiera robić to oczywiste że czystość i wypatrzone klamoty muszą być. Milej zabawy 🤗❤️😀
Robię już z roku na rok na święta i przysznie się udaje, żurek z tego zakwasu zawsze się idaje rewelacyjnie, dziękuję za przepis i pozdrawaim z Wilna ☺️
Mam pytanie zrobiłam zakwas na Żurek z dodatkiem zakwasu na chleb i mąki żytniej typ 720. Dziś mija 2 dzień i mąka nie opadła na dno i nie wytrąciła się woda, kiedy to się zmieni i czy już powinno to się stać?
Witam, w tym roku chciałem zrobić domowy Zakwas do zurku im pierwzy wielkanocny zurek. Zrobiłem wszystko zgodnie z opiseem. Jednak trzeciego dnia na czosnku utworzyła się pleśń, zur nie jest ani kwaśny, ani klarowny. Co zrobiłem źle? Uzylem mali zytnier 1050
Dziś mija trzeci dzień od nastawienia zakwasu, mąka żytnia 2000, dodałam łyżkę zakwasu żytniego chlebowego. Pojawił się nalot taki jak przy kiszeniu ogórków. Mieszać, czy wylać?
Dostałam od koleźanki niby "zakwas na źurek". Zrobiony na może źytnie i pszennej (pół na pół). Masakra jakaś zrobiła się bry ja ani smaku ani kwaśnych źurek. Czy ktoś tak robi bo ja pierwszy raz się z tym spotkałam. Dla mnie to jakaś poraźka,nie do zjedzenia.
Ja swój zakwas zrobiłam w sobotę dzisiaj mamy środę pachnie pięknie i leciutko bąbelkuje. Piany nie ma. Dawałam skorki z chleba. Mam nadzieję że zdarzy się zrobić do soboty
Dzień dobry :) gapa ze mnie zapomniałam zrobić zakwas a chciałabym uniknąć sklepowej chemii. W przepisie jest 5 dni ale czy zakwas będzie dobry po 4 dniach a właściwie 3 i pół ?? 😀🤦♀️
Dzień dobry. Zrobiłem zakwas dodając łyżkę mocnego zakwasu żytniego na chleb. Po 2 dniach mój zakwas wygląda jak na zdjęciu. Woda jest dosyć mętna. Skąd wiadomo kiedy zakwas już jest gotowy?
debilny komentarz debilnego anonima. Jak ktoś nigdy nie jadł żurku to może nie wiedzieć, czy to ma być tylko kwaśne, czy bardzo, lekko, czy w ogóle, czy jakieś jeszcze inne ma do tego być. Polska wredota nie zna granic
Przygotowałam wszystko według przepisu. Użyłam mąki 720 ale nie widzę żeby ta mąka tak mocno opadała. Ma po paru godzinach zaledwie 1 cm wody odwarstwione od maki . Czy mąka tak długo opada ?
Minely 4 dni i teraz mogę sama sobie odpowiedzieć ,ze ta maka typ 720 opada stopniowo coraz bardziej z dnia na dzien . Zakwas pachnie ładnie po zamieszaniu. Mieszam nawet 2 razy dziennie. Ciekawe jaki żurek z tego będzie, nie mogę się doczekać .
Teraz czas na ocenę zupy. Zakwas podzieliłam na 2 części . Z jednej zrobiłam żurek . Żurek bardzo smaczny choć ja wolę kwasniejszy. Dodałam ciut soku z cytryny. Pachnący czosnkiem . Jest dość gęsty ale my akurat taki lubimy . Przygotowanie zakwasu proste . Nigdy już nie uzyje gotowego zakwasu że sklepu. Zaopatrzyłam się też w mąkę typu 2000 bo wcześniej używałam typ 720 ale też z powodzeniem .Dzięki za przepis.
Dzień dobry, zrobiłam zakwas ponad tydzień temu, od kilku dni stoi w lodówce, ale nie wyciągnęłam z niego czosnku, liścia, ziela i pieprzu. Czy coś może się z nim przez to stać?
Zrobiłam zakwas w piątek wieczorem. Dzisiaj jest poniedzialek , mieszam codziennie i ładnie pachnie ale nie robi się żadna piana i nic nie rośnie, nie widać żeby fermentował. Czy coś jest nie tak ??? Pomocy