Przepis na pyszną zupę krem z dyni. Uwielbiam tę zupę. Pora jesienna to okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.
Składniki na 4 porcje:
1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
2 ziemniaki
2 marchewki
1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
1 mała cebula
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
trochę słodkiej śmietany 30- 36% (dodaję ok. 100ml)
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować np. blenderem na krem.
Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).
Zupa krem-cudo, jak powiedziała moja ukochana. Przepis udoskonalić można łyżeczką kurkumy lub curry, ma wtedy bardziej wyrazisty smak, zamiast śmietany dodałem troszkę oleju z pestek dyni-smakuje wyśmienicie, polecam i pozdrawiam wszystkich amatorów kremu z dyni ;)
Zupa wychodzi przepyszna. Nie dodawałam cukru a śmietanę zastąpiłam łyżką mascarpone. Zupa wyszła delikatna, a mascarpone dodatkowo podkreślił smak dyni (nasza dynia była już dość sama w sobie słodka).
Polecam bardzo prosty przepis a krem z dyni pychota🤤Lekko zmodyfikowałam bo dynię z marchewką i przyprawami podsmażyłam i i krótko poddusilam na oliwie do miękkości. Moim zdaniem jest bardziej intensywniejszy i orzechowy smak👍
Trochę po swojemu zmieniłam. Ale i tak na zasadzie bez zbędnego oleju z wcześniejszego smażenia. Rosół z części kurczaka, cała włoszczyzna + cebula i czosnek i kostki rosołowe pyrgały się przez 1,5 h. Później ich miejsce zastąpiła dynia, obrana ze skóry i pokrojona. Jeszcze tylko bloczek topionego serka śmietankowego, i przyprawy: imbir, gałka, cukier, pieprz i cytryna. Blender i PYCHA ! Dziękuję za inspirację.